Hlavní obsah

U Rostova na Donu hoří jedna z největších ruských rafinérií

V rafinérii ve městě Novošachtinsk ležícím v ruské Rostovské oblasti sousedící s Ukrajinou hoří. V noci na čtvrtek se tam ozvala série explozí a vzápětí vypukl rozsáhlý požár. Rafinérii zasáhly drony, potvrdil gubernátor Rostovské oblasti Vasilij Golubev. Drony zaútočily také na ropný sklad v Bělgorodské oblasti, kde způsobily požár.

Foto: Profimedia.cz

Útok dronu na rafinérii. Ilustrační foto

Článek

Podle prvních zpráv se požár rozšířil na plochu 50 metrů čtverečních. Do hašení se zapojilo asi 120 osob a 15 jednotek techniky. Práce se ale vzápětí zastavily z obav před dalším útokem bezpilotních strojů.

Ve 03:00 tamějšího času guvernér regionu oznámil, že požár byl lokalizován na ploše 100 metrů čtverečních. První zprávy nehovoří o obětech ani zraněných.

„Život v chladu a ve tmě.“ Ukrajinci se po ruských úderech na elektrárny chystají na krutou zimu

Evropa

Není to první útok. V červnu roku 2022 nastala v rafinérii exploze, kterou měl mít na svědomí útok dronu. Další incident se odehrál letos v březnu, kdy na jednu z největších ruských rafinérií zaútočily drony a způsobily rozsáhlý požár.

Rafinerie, která může zpracovat 7,5 milionu tun ropy za rok, byla uvedena do provozu v roce 2009. Další části závod zprovoznil v letech 2014 a 2015.

Další útok na strategické zařízení, a to ropný sklad, hlásí Bělgorodská oblast. Zaútočil na něj bezpilotní stoj, oznámil Vjačeslav Gladkov, gubernátor oblasti. Potvrdil, že jeden z tanků zachvátil požár, plameny podle jeho slov byly uhašeny a incident si nevyžádal žádné oběti.

Putin pohrozil Německu i celému Západu. Ukrajinské použití zbraní dlouhého doletu ho dráždí

Evropa

Výběr článků

Načítám