Hlavní obsah

Turecké dopravní letadlo si podle záznamů střihlo cestu z Moskvy přes místa těžkých bojů

Dopravní letadlo turecké společnosti Southwing Airlines, které mířilo z Moskvy do turecké Antalye, mělo v pátek 10. května vstoupit do vzdušného prostoru ukrajinské Charkovské oblasti a posléze přeletět nad Bachmutem. S odkazem na web Flightradar24 sledující polohu letadel v reálném čase o tom informuje ukrajinský list The Kyiv Post. Server ADS-B Exchange, který taktéž sleduje dráhy letů, nicméně uvádí, že turecké letadlo přes Ukrajinu neletělo.

Foto: Telegram/Insider UA

Dráha letounu turecké společnosti

Článek

Dráhu letu STW002 zaznamenali lidé na sociálních sítích, kde sdíleli screenshoty ze serveru Flightradar24. Podle snímků turecký letoun Boeing 777-312 měl přeletět nad ukrajinskou Charkovskou oblastí, která je v současnosti místem četných bojů a terčem ruské ofenzívy, a zcela zničeným Bachmutem v Doněcké oblasti.

List The Kyiv Post nicméně uvedl, že se letoun mohl nacházet i stovky kilometrů od hranic s Ukrajinou, což potvrzuje server ADS-B Exchange, podle jehož údajů turecký Boeing přes území Ukrajiny vůbec neletěl.

Foto: ADS-B Exchange

Druhá tureckého letounu

Způsobeno to podle ukrajinského listu mohlo být chybou sledovačů letů způsobenou elektronickým rušením, které je na Ukrajině v době ruské války velmi silně zastoupeno.

Foto: Telegram/Insider UA

Údajná dráha letounu turecké společnosti

Turecká společnost Southwing Airlines provozuje každodenní lety z Moskvy do Antalye. Do Turecka létá i ruská společnost Aeroflot, která zřizuje lety z Moskvy do Istanbulu.

Podobnou situaci podle ukrajinského listu zaznamenal i let AFL2130 zmíněné ruské společnosti, který měl v minulosti přeletět na ukrajinskou Luhanskou oblastí. Později se však trasa na serveru Flightradar24 změnila a letoun se místo Luhanské oblasti objevil nad ruskou Volgogoradskou oblastí, což The Kyiv Post dává do souvislosti právě s elektronickou válkou.

Když Rusové vtrhli do Charkovské oblasti, Ukrajincům přestal fungovat Starlink

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám