Hlavní obsah

Teleportace do pekla. Ukrajinští výsadkáři pomstili vraždu zajatců

Pomsta stihla ruské příslušníky 155. samostatné brigády námořní pěchoty, která začátkem října v ruské Kurské oblasti zajala, svlékla a zavraždila devět ukrajinských dronových operátorů. Ukrajinští výsadkáři si na Rusy počíhali nedaleko vesnice Leonidovo v téže oblasti a zlikvidovali je.

Ukrajinci zničili ruské obrněnceVideo: DeepState UA, x.com

Článek

Ukrajinští výsadkáři z 82. a 95. útočné brigády na Telegramu uvedli, že přitom zlikvidovali 30 ruských vojáků a zničili tři obrněné transportéry BTR.

„Teleportace nepřítele do pekla byla složitá,“ vysvětlili na sociální síti výsadkáři. „Nejprve útočný dron poškodil první nepřátelský obrněný transportér a pak přišla na řadu dobře mířená střela z tanku. Vybavení orků (hanlivá ukrajinská přezdívka pro Rusy, vychází z pojmenování pro skřety v díle J. R. R. Tolkiena) se rozpadlo na atomy,“ popsali.

„Druhý nepřátelský obrněný transportér neopatrně upoutal pozornost operátora protitankového raketového systému Javelin. Náš kolega se nemýlil a zničil ho jedinou ranou,“ uvedli Ukrajinci k likvidaci druhého BTR.

Foto: AP

Ukrajinští vojáci s americkou protitankovou střelou Javelin

Třetí obrněný transportér ruské námořní pěchoty roztrhala mina pečlivě připravená ukrajinskými ženisty na silnici. „Zdraví vás 95. brigáda,“ vtipkovali vojáci.

Ruská 155. brigáda námořní pěchoty Tichomořské flotily utrpěla na Ukrajině těžké ztráty už dříve. Podle think-tanku Warsaw Institute byla jednotka čítající za plného stavu asi 3000 vojáků při útoku na Vuhledar v Doněcké oblasti, kdy v únoru 2023 několik dní za sebou ztrácela až 300 vojáků denně, prakticky zničena.

ISW: Rusové systematicky vraždí ukrajinské válečné zajatce a používají chemické zbraně

Válka na Ukrajině

Likvidace tří desítek příslušníků ruské námořní pěchoty je odvetou za vraždu devíti ukrajinských zajatců poblíž vesnice Zelenyj Šljach. Šlo o operátory dronů, kteří byli na cestě ke svým pozicím, uvedl list Ukrajinska pravda s tím, že Rusové je překvapili.

Ukrajinští vojáci nejprve kladli odpor, ale nakonec je nedostatek munice přiměl, aby se vzdali. Ruští vojáci je poté donutili, aby se svlékli do spodního prádla, a pak je bez milosti povraždili.

Příslušníci ruské armády v poslední době podle amerického Institutu pro studium války zvýšili počet systematických vražd ukrajinských válečných zajatců. Opakovaně se tak dopustili porušení Ženevských úmluv, které zakazují nelidské zacházení s válečnými zajatci a jejich vraždy.

Rusové v Kurské oblasti zavraždili devět ukrajinských zajatců

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám