Hlavní obsah

Střely JASSM by Ukrajině významně pomohly, Američané je ale neuvolnili

Ukrajinským silám by pomohly střely země–vzduch s plochou s dráhou letu JASSM s dosahem 370 km a systém utajené komunikace Link 16, uvedl velitel amerických sil v Evropě (SACEUR) Chris Cavoli. Tyto prostředky a zbraně, které by umožnily Ukrajincům vést efektivněji válku, ale USA neuvolnily. Cavoli to zmínil v dodatku k utajené zprávě o americké strategii na Ukrajině, která byla předána Kongresu na konci září.

Foto: Lockheed Martin

Vypuštění JASSM z F-16

Článek

Stanice CNN to uvedla s odvoláním na zdroj, který je se zprávou obeznámen. Jsou v ní uvedeny i další zbraně, ale CNN nesdělila jaké. AGM-158 JASSM je střela s plochou dráhou letu, která se vypouští z letadel a nese hlavici o hmotnosti 450 kg. Střela, poháněná proudovým motorem, má v základní variantě dolet 370 km a dá se vypouštět z řady typů letadel včetně F-16. Poprvé byly tyto střely použity v Sýrii v roce 2018 proti výzkumnému středisku Barzah, kde se měly vyvíjet chemické zbraně.

Washington je dodal do Austrálie, Finska a Polska, které získalo verzi ER s dostřelem přes 900 km. Získá je i Japonsko, prodej do Jižní Koreje umožněn nebyl.

Ukrajina nezískala ani systém utajené komunikace Link 16, který je standardem NATO a zlepšil by kvalitu komunikace mezi jednotlivými prostředky na bojišti, zejména mezi letadly a systémy protivzdušné obrany.

Ukrajinci nové střely dalekého dosahu potřebují

Válka na Ukrajině

Ukrajina jak o střely JASSM, které jsou alternativou k německým KEPD 350 Taurus, tak o Link 16 žádala.

Cavoli v textu neuvedl důvody, proč tyto zbraně nebyly dodány. CNN spekuluje, že u střel AGM-158 je to proto, že pro ně Ukrajinci dosud neměli vhodné nosiče. Dají se vypouštět ze stíhaček F-16, ale těch má Ukrajina málo. Ukrajina navíc nemá nikde vzdušnou převahu. U systému Link 16 panují obavy, co by se stalo, kdyby se dostal do ruskou Rusům, uvedla CNN s odvoláním na jeden zdroj.

Potřeby Ukrajiny

Kyjev se snaží získat řadu zbraní, a hlavně povolení mít možnost využívat rakety ATACMS vypalované ze země proti cílům na ruském území. Seznam těchto zbraní byl hlavní složkou plánu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, jak zvítězit, který ukázal americkému prezidentovi Joeu Bidenovi. Nebyly v něm žádné požadavky na určité typy zbraní, ale JASSM by mohly likvidovat i vzdálenější cíle než střely ATACMS.

Rusko už letadla nebo munici a palivo uložilo do skladů za hranicí doletu střel ATACMS, pořád však jsou v dostřelu JASSM.

Dovolte nám udeřit. Ukrajina dá USA seznam cílů v Rusku

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám