Hlavní obsah

Starosta Soči se odchodem do války stíhání nevyhnul. Zatkli jej u Luhansku

Bývalý starosta jihoruského letoviska Soči Alexej Kopajgorodskij, který letos v květnu rezignoval, aby odešel bojovat na Ukrajinu, byl zatčen nedaleko Rusy okupovaného východoukrajinského města Luhansk, informují ruská média. Podle telegramového kanálu Mash se 39letý Kopajgorodskij „dobrovolným“ odchodem do války snažil vyhnout vyšetřování v souvislosti se zpronevěrou.

Foto: Profimedia.cz

Exstarosta Soči Alexej Kopajgorodskij u soudu v Moskvě

Článek

„Vyšetřovatelé požadují, aby bývalý starosta Soči Alexej Kopajgorodskij, podezřelý z rozsáhlé zpronevěry, zůstal ve vazbě,“ informovala agentura TASS s tím, že případ nyní řeší soud Moskvě a že mezitím bylo také zahájeno trestní stíhání bývalého místostarosty Soči Olega Burleva.

„Bývalý činitel byl obviněn z krádeže pozemku o celkové rozloze sedm set metrů čtverečních a hodnotě 3,7 milionu rublů. Jeho právník řekl, že Kopajgorodskij převedl tento pozemek na charitativní fond Děti Donbasu,“ napsal kanál Mash s tím, že vyšetřování pokračuje. Web spekuloval, že bývalý starosta by mohl být zapojen i do jiných případů, například do rozsáhlejší kauzy praní špinavých peněz, kdy mělo jít o částku 600 milionů rublů.

Foto: Profimedia.cz

Alexej Kopajgorodskij na archivním snímku

„Alexej Kopajgorodskij požádal soud, aby ho vrátili do speciální vojenské operace (ruské označení pro invazi na Ukrajinu – pozn. red.), aby mohl dále sloužit a být se svou manželkou, která je rovněž v zóně speciální operace,“ podotkl web dále s odvoláním na vyjádření právníka zatčeného.

V čele jihoruského letoviska Soči s více než 440 tisíci obyvateli stál Kopajgorodskij od září 2019 až do letošního 14. května, kdy předal regionálnímu gubernátorovi svou rezignaci s tím, že jde pracovat na jiné místo. Podle kanálu Mash odešel téměř okamžitě poté do války na Ukrajině. Jeho nasazení u Luhansku potvrdila agentura TASS v polovině září s tím, že s ruskou armádou podepsal kontrakt.

Kopajgorodskij a jeho rodina patří podle webu Mash mezi boháče a během svého politického působení byl mimo jiné znám svou nákladnou garderobou. Nyní však před soudem stanul v obyčejné vojenské uniformě.

Za korupci na ruském ministerstvu obrany padly vysoké tresty

Evropa

Výběr článků

Načítám