Hlavní obsah

Šojgu úspěchy přehání, ale Rusové dobyli letos dvakrát větší území, než loni Ukrajinci osvobodili

Ruský postup na východě Ukrajiny přináší územní zisky. Sice nejsou tak velké, jak tvrdí Sergej Šojgu z ruské bezpečnostní rady, ale rozlohou překonávají území, které se podařilo Ukrajincům osvobodit loni. Plyne to z analýzy dat z veřejně přístupných zdrojů, kterou udělal Pasi Paronen z finské analytické skupiny Black Bird Groud. Jeho zjištění citoval list the Financial Times.

Foto: Oleg Petrasiuk, ČTK/AP

Ukrajinští obránci Časiv Jaru s protitankovou zbraní SPG9

Článek

Šojgu uvedl minulý týden v úterý, že ruské síly od 14. června obsadily 420 kilometrů ukrajinského území. Institut pro studium války však dokázal najít důkazy jen o obsazení 290 kilometrů čtverečních.

Šojgu a další vysoce postavení ruští činitelé uvádějí nadsazené údaje o územních ziscích, to však neznamená, že by Rusové nepostupovali.

Paironen uvedl, že rozloha území, které obsadily ruské jednotky od počátku května, je dvakrát tak velká, než získala ukrajinská armáda za cenu těžkých ztrát na technice i lidech během loňské letní ofenzivy.

Rusko si zaslouží spravedlivou odpověď, vzkázal Zelenskyj. Moskva slibuje tvrdou reakci

Válka na Ukrajině

Mezi loňským 1. červnem a 1. srpnem ztratili Rusové 321,5 kilometru čtverečního, tedy v průměru 24,73 km za sedm dní. Mezi 3. květnem a 2. srpnem 2024 Rusové získali 591,7 kilometru čtverečního, což představuje průměr 45,5 kilometru za den.

Alarmující jsou i grafická srovnání vývoje rozsahu území kontrolovaného Rusy loni a letos. Zatímco loni po prvních velkých ztrátách ruské jednotky ukrajinský postup zbrzdily a větší ztráty území pak už byly jen sporadické, letošní ruský postup byl od počátku dubna kontinuální. V půlce května byl navíc umocněn rozsáhlým ruským postupem na Charkov, který se sice podařilo zastavit, poté co ruské jednotky obsadili 186,2 kilometru čtverečního, ale postup v jiných směrech zejména na Pokrovsk a Časiv Jar pokračoval nezmenšenou rychlostí.

Naposledy byl největší postup koncentrován na několik málo regionů Doněcké oblasti, viditelně na výběžek Očeretyne-Prohres a na sektor Toreck -Nju Jork.

Ruský postup v Doněcké oblasti

Rusové už dobyli město sousedící s Nju-Jorkem a bojují na jeho okraji. Útoky přímo na Toreck však Institut pro studium války od 14. července nezaregistroval, velký útok tam podnikli 18. června. Od Pokrovsku jsou od posledního postupu vzdáleni 15 km.

„Naše obrana má trhliny,“ řekl listu The Finacial Times jeden ukrajinský vysoký vojenský představitel obeznámený s průběhem vojenských operací. Varoval, že ruské síly dosáhly „taktického úspěchu“ v Doněcké oblasti, a pokud se situace nezmění, budou dále postupovat.

Tiskový mluvčí ukrajinské 59. brigády Serhij Cechotskyj, která brání Pokrovsk, ale uvedl, že „nepříteli prostě dochází pára“.

Údaje zmíněné Paironenem ještě nezaznamenávají úspěchy ukrajinských jednotek v ruské Kurské oblasti, kam pronikly minulý týden.

List The Finacial Times upozornil, že někteří analytici zpochybnili moudrost výpadu, protože ukrajinští vojáci jsou přetížení.

Máme rušné ráno. Rusové evakuují část Bělgorodské oblasti

Evropa

Výběr článků

Načítám