Hlavní obsah

Smrt dvou ruských operátorů dronů vyslaných na šturm vyvolala bouři

Dva ruští operátoři dronů zahynuli u Pokrovsku, protože i jim byl nařízen útok na ukrajinské pozice. Jejich zbytečná smrt vyvolala velké pobouření v kruzích ruských vojenských bloggerů. Ti upozornili, že se nová 51. vševojsková armáda potýká s řadou problémů, má podstav a velení posílá i specialisty na šturm, aby mohlo vykázat aktivitu. Velitelé přitom zneužívají své pravomoci. Otázkou se zabývá i ministr obrany, uvedl Institut pro studium války.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský voják

Článek

U Pokrovsku padli dva operátoři dronů s volacími jmény Ernest a Gudvin z 87. samostatného střeleckého pluku. Pět operátorů dronů bylo 11. září vysláno do útoku na základě nepotvrzené zprávy, že byla dobyta Lesovka, uvedl kanál Filolog v zasadě. Podle něj tam měla být poslána i jedna operátorka, ale tu nakonec na akce nevyslali.

Podle dalšího kanálu Severnyj Větěr při plnění úkolu padlo 14 lidí a zraněn byl i velitel praporu. Nasazeni měli být i nemocní. Velitel pluku byl opakovaně kritizován vojáky pro neschopnost a zneužívání pravomoci, napsal Filolog.

Rusové dobyli další město v Doněcké oblasti a pokračují v tažení na klíčový Pokrovsk

Zahraniční

Skandál byl tak veliký, že na něj reagoval i ministr obrany Andrej Bělousov. Podle sdělení ministerstva pověřil náčelníka pro vojenskopolitické vedení ozbrojených sil generálplukovníka Viktora Goremykina a náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova, aby spolu s tajnou službou FSB prošetřili případ smrti vojáků s volacími znaky Ernest a Gudvin.

Systémový problém

Filolog dodal, že nejde jen o tento jeden případ, nýbrž o systémový problém. Ten se netýká jen jednoho pluku nebo 1. slovanské motostřelecké brigády, ale celé 51. doněcké vševojskové armády. Podobné je to i v 3. armádě. Slovanská brigáda je známá prohlášeními svých velitelů pluků „Nepotřebujeme chytré, chytří jsme sami. Potřebujeme útoky, maso“, které citoval Filolog. Boje na frontě u Bachmutu, Časiv Jaru nebo Vuhledaru byly často označovány jako mlýnek na maso, kdy se vrhají proti opevněným bodům masy vojáků, kteří slouží jen jako kanonenfutr.

„Obecně platí, že nezákonná praxe vysílání cenných specialistů do šturmující pěchoty, jak kvůli nedostatku personálu, tak z důvodů osobní nevraživosti ze strany velitele, je v nasazené armádě systémová,“ pokračoval Filolog. Podle něj je potřeba vyčistit armádní Augiášův chlév.

Zmíněná 51. vševojsková armáda je původně 1. samostatný armádní sbor Doněcké lidové republiky, 3. armádu pak tvoří dva sbory Luhanské lidové republiky. Jde de facto o milice, které byly později zařazeny do regulérní armády Ruské federace. Jejich problémem je značný podstav. Protože ale mají přidělené jednotky artilerie, protichemické a protiradiační obrany a protivzdušné obrany nebo odřad průzkumných dronů, které mívají tabulkový stav, velitelé motostřeleckých jednotek nasazují jejich příslušníky do útoku.

Hnůj v Augiášově chlévě

PriZrak Novorossii pak popsal, jak se to dělá: „Molodci Ernest a Gudvin byli vedeni jako odstřelovači, protože v pluku nebyla žádná jednotka dronů.“ Pak ocitoval zdroj z jedné z těchto armád, který pod podmínkou anonymity popsal celý systémový problém, v jehož jádru je tabulkový stav 51. a 3. armády.

Ohledně tabulkového stavu cituje, že je „vykastrovaný lidsky i materiálně“. Dodává, že tyto armády nemají podle tabulek žádné vlastní dělostřelectvo, dokonce ani minomety, natož jednotky protivzdušné obrany nebo dronů či protichemické obrany. Ta se redukovala jen na rozdání plynových masek. Vše jsou ad hoc přičleněné odřady, které je možné kdykoli odvolat, a zásobovat je výzbrojí nebo municí je složitá akce na hranici legality. Drony od dobrovolníků jsou pololegální.

Rusové postoupili při protiútoku v Kurské oblasti

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám