Hlavní obsah

Severokorejci jdou za pár dní do bitev. Reagujte, vyzval spojence Zelenskyj

Aktualizováno

Rusko vyšle ve dnech 27. a 28. října do bitev na frontu první severokorejské vojenské jednotky. V pátek to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj s odvoláním na informace tajných služeb. Spojence vyzval k reakci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

O nasazení Severokorejců informoval Zelenskyj po páteční poradě s vrchním velitelem ukrajinské armády Oleksandrem Syrskym. Podle prezidenta je to zjevný eskalační krok Ruska.

„Svět může jasně vidět, co Rusko skutečně chce, a toto je pokračování války. Proto je zapotřebí zásadní a důrazné reakce světových lídrů,“ řekl Zelenskyj.

Na skutečné zapojení Severní Koreje do bojů by se podle Zelenského nemělo reagovat „zavřenýma očima, zmatenými komentáři, ale hmatatelným tlakem na Moskvu i Pchjongjang, aby dodržovaly Chartu OSN a potrestaly eskalaci“.

Na frontu už dorazili první severokorejští vojáci, hlásí Ukrajinci

Válka na Ukrajině

Ukrajinská vojenská rozvědka HUR dříve uvedla, že první severokorejské jednotky, které prošly výcvikem v Rusku, se dostaly do Kurské oblasti na západě země, kam na počátku srpna vpadly ukrajinské síly. Podle HUR je v Rusku na 12 tisíc severokorejských vojáků, včetně 500 důstojníků a tří generálů.

„Ve válce proti Ukrajině a v globální konfrontaci se Západem vkládá Kreml do Severokorejců velké naděje,“ uvedla ukrajinská vojenská rozvědka. Podle ní jednotky z KLDR podstupují výcvik na pěti vojenských cvičištích na východě Ruska.

Vojáci vyslaní Pchjongjangem jsou vybaveni municí, lůžkovinami, zimní výstrojí a hygienickými potřebami. V souladu se zavedenými normami Moskva přidělí každému Severokorejci 50 metrů toaletního papíru a 300 gramů mýdla měsíčně, dodala HUR.

Vojáci z KLDR skutečně jsou v Rusku, poprvé přiznala Moskva

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám