Hlavní obsah

Severokorejci bojují proti Ukrajincům v ruské Kurské oblasti. Hlášeni první dezertéři

Ruská federace vytvořila „speciální burjatský prapor“ složený ze severokorejských vojáků, který působí v ruské Brjanské a Kurské oblasti, kde „pravděpodobně“ provádí bojové operace, a to i ve městě Sudža, které kontroluje ukrajinská armáda. S odkazem na bezpečnostní zdroje o tom informuje list Ukrajinska pravda. Web The Kyiv Independent uvedl, že Severní Korea poslala do Ruska až deset tisíc vojáků.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejší vojáci při vítání vůdce Kim Čong-una. Snímek z února 2022

Článek

Zdroj uvedl, že v samotném praporu působí až tři tisíce Severokorejců. Zda jsou v něm i ruští vojáci nebo vojáci jiných zemí, nespecifikoval.

Podle listu Ukrajinska pravda ale nejsou všichni severokorejští vojáci spokojeni. Osmnáct z nich už totiž stihlo dezertovat a utéct neznámo kam. K útěku mělo dojít sedm kilometrů od hranic s Ukrajinou. Tuto skutečnost nicméně ruští okupanti tají před svým nejvyšším velením, píše list.

Motivy útěku vojáků KLDR prozatím známy nejsou. Rusové po nich v současnosti pátrají.

KLDR: Do armády prý narukovalo tento týden 1,4 milionu lidí

Svět

O nasazení severokorejských vojáků po boku ruských okupantů hovořil minulý týden jihokorejský ministr obrany Kim Jong-hjon. Podle něho je „velmi pravděpodobné“, že tamní vůdce Kim Čong-un pošle své vojáky na pomoc Rusku v jeho agresivní válce proti Ukrajině. Ruské oblasti, kde podle Ukrajinské pravdy Severokorejci působí, tehdy ovšem nezmínil.

Podle webu The Kyiv Independent, který odkazuje na západního diplomata, Severní Korea poslala do Ruska deset tisíc vojáků. Američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW) uvedli, že se s pomocí severokorejských vojáků ruský vůdce Vladimir Putin snaží vyhnout mobilizaci ve své zemi na tak dlouho, jak to jen půjde.

Peskov nepřímo potvrdil, že by Rusko pomohlo KLDR ve válce s Jižní Koreou

Evropa

Výběr článků

Načítám