Hlavní obsah

Sériový vrah žen se připojil k ruské armádě na Ukrajině. Je ve zdravotnickém oddílu

Odsouzený sériový vrah Jurij Gricenko, který v okolí Moskvy ubil nejméně pět žen a další desítku zranil, byl propuštěn z vězení a po podepsání kontraktu s ruskou armádou je již zhruba rok na frontě na Ukrajině. Informaci, kterou jako první zveřejnil ruský telegramový kanál Shot, později převzala také tamní oficiální média. Gricenko si podle známějšího ruského sériového vraha vysloužil nelichotivou přezdívku „zelenogradský Čikatilo“.

Foto: x.com/nexta_tv, Bez zdroje

Jurij Gricenko na archivním policejním snímku

Článek

„Očekávalo se, že Gricenko bude letos v létě propuštěn z mordvinské trestanecké kolonie číslo 10 po odpykání celého 22letého trestu. Jak jsme ale zjistili, maniak odtamtud odešel dříve. V září 2023 se připojil k (trestaneckým) jednotkám Storm Z. Dvaašedesátiletý ‚Čikatilo‘ nebyl přijat do útočných jednotek ze zdravotních důvodů, Gricenko se ukázal jako vhodný člen zdravotnické evakuační čety,“ napsal telegramový kanál Shot.

Gricenko bude podle něj sloužit v oblasti Severního vojenského okruhu až do konce „speciální vojenské operace“, jak Rusko eufemisticky nazývá svou invazi na Ukrajinu.

Vrah podle webu sám požádal o podepsání kontraktu s ruskou armádou a vyslání na frontu, aby si na svobodě zajistil nějaký příjem. Byt jeho zesnulé matky v Zelenogradu připadl jako neprivatizovaný státu, doplnil kanál.

Omilostněný vrah po návratu z bojů na Ukrajině znásilnil devítiletou holčičku

Evropa

O vyslání Gricenka na frontu s odvoláním na kanál Shot informovala i oficiální ruská média, jako například zpravodajský web Lenta.

Líbil se mu tupý zvuk

Bývalý policista Gricenko, který byl kdysi z bezpečnostních složek vyhozen kvůli opilství, spáchal svou první vraždu v roce 1993, když ubil prostitutku pánví. Po devíti letech za mřížemi v trestanecké kolonii v Orenburgu byl podmínečně propuštěn, v roce 2001 však začal opět vraždit. K ženám se připlížil zezadu, načež je udeřil do hlavy kladivem. Celkem Gricenko zabil pět žen a další desítku zranil. Zastavil jej až řidič autobusu, který slyšel křik jedné z jeho obětí.

Gricenko, který se už před svým dopadením léčil se schizofrenií, později vypověděl, že se mu líbil tupý zvuk, který zazněl po úderu kladiva do hlavy, vylíčil kanál Shot. Gricenko ve vězení fyzicky napadal jak spoluvězně, tak pracovníky ostrahy, kvůli čemuž byl opakovaně vystaven dalším kázeňským postihům. Na samotce celkem strávil 13 let. „Posledních devět měsíců byl muž pod dohledem speciální psychiatrické komise,“ napsal nyní web Gazeta.ru.

V trestanecké kolonii chtěl pracovat v kovovýrobě, ale nakonec mu svěřili jen práci se dřevem - podle ruských médií zřejmě proto, že se mu správa kolonie vzhledem k jeho minulosti bála dát mu do ruky kovové předměty a nástroje.

Ruský kanibal má na frontě odslouženo. Jede domů

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám