Hlavní obsah

Šéf ukrajinské rozvědky ocenil zakladatele spolku stojícího za projektem dronů pro Ukrajinu

Ukrajinské ministerstvo obrany ocenilo českého dobrovolníka a podplukovníka aktivních záloh Jana Veverku. Ten je zakladatelem spolku Skupina D, který stojí za projektem Drony Nemesis, což je sbírka na nákup FPV dronů pro ukrajinské bojovníky.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Jan Veverka. V pozadí Martin Kroupa

Článek

Veverku vyznamenal na základě rozkazu hlavního zpravodajského oddělení ukrajinského ministra obrany náčelník ukrajinské vojenské rozvědky HUR Kyrylo Budanov.

„Válka ukazuje pravé tváře lidí a ti, kteří armádě pomáhají, to dělají s velkou oddaností a odvahou,“ uvedl Budanov. Ocenění je uznáním aktivit, které Veverka dělá ve prospěch Ukrajiny.

Projekt doposud dokázal vybrat na pořízení dronů přes 191 milionů korun, což je částka odpovídající více než 19 tisícům dronů.

Záštitu nad projektem převzal a čestným předsedou spolku Skupina D je náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka. Spoluzakladateli spolku jsou herec Ondřej Vetchý a bezpečnostní analytik Milan Mikulecký, projektu se účastní také zástupci neziskových organizací či členové Armády ČR nebo armádních záloh.

„Tohle je ocenění pro celou Skupinu D a každého jednoho z desítek tisíc našich dárců a podporovatelů,“ dodal na síti X Mikulecký k Veverkovu vyznamenání.

Na drony pro Ukrajinu vybrali Češi přes 140 milionů. Spolek hledá peníze i za hranicemi

Domácí

Výběr článků

Načítám