Hlavní obsah

Šéf OSN přijel za Putinem, ten si z něj utahoval

Generální tajemník OSN António Guterres, jehož cesta na summit skupiny BRICS do ruské Kazaně nadzvedla nejen ukrajinské představitele, svými vzletnými slovy zjevně příliš nezapůsobil ani na ruského prezidenta Vladimira Putina. Šéf Kremlu reagoval po společném setkání na Guterresova slova o „globální rodině“ sarkasticky slovy, že i v rodinách se bojuje.

Generální tajemník OSN António Guterres a ruský prezident Vladimir PutinVideo: Reuters

Článek

„K řešení globálních výzev je zapotřebí společenství národů – pracujících jako jedna globální rodina,“ vyzýval Guterres během svého projevu na summitu BRICS. Šéf Kremlu později na to později navázal jedovatou poznámkou.

Foto: Reuters

Generální tajemník OSN António Guterres a ruský prezident Vladimir Putin

„Takhle už žijeme. V rodinách bohužel často dochází k neshodám, skandálům, dělení majetku, a někdy proto dojde i k boji,“ prohlásil podle ruského webu RBK Putin, který od února 2022 pokračuje v totální ruské invazi na Ukrajinu.

Šéf OSN si v Rusku třásl rukou s Putinem. Nadzdvihl Ukrajince i vdovu po Navalném

Zahraniční

Dodal, že cílem skupiny BRICS je podle něj vytvořit potřebné mechanismy interakce a příznivé atmosféry „ve společném domově“. „Uděláme to, mimo jiné v úzké koordinaci s OSN,“ vzkázal Putin.

Guterres, který si s Putinem v Kazani potřásl rukou, šéfovi Kremlu řekl, že ruská invaze na Ukrajině porušuje Chartu OSN i mezinárodní právo, oznámila po setkání OSN. „Potřebujeme mír na Ukrajině. Spravedlivý mír v souladu s Chartou OSN, mezinárodním právem a rezolucemi Valného shromáždění OSN,“ snažil se Guterres apelovat na Putina.

Pro jeho cestu však nemají pochopení představitelé Ukrajiny ani ruské opozice. „Generální tajemník OSN odmítl pozvání Ukrajiny na první globální mírový summit ve Švýcarsku,“ připomnělo ukrajinské ministerstvo zahraničí na síti X. „Nicméně přijal pozvání do Kazaně od válečného zločince Putina. To je špatná volba a neposílí to věc míru, jen to poškodí pověst OSN,“ dodal resort.

Julija Navalná, vdova po ruském opozičníkovi Alexeji Navalném, který letos zemřel v sibiřském vězení, Guterrese rovněž kritizovala. „Byl třetí rok války a generální tajemník OSN si potřásal rukou s vrahem,“ komentovala společnou fotku generálního tajemníka OSN s šéfem Kremlu žena, která Putina viní ze smrti svého manžela.

Třídenního summitu ve městě Kazaň se zúčastnili představitelé dalších zemí skupiny BRICS včetně Brazílie, Indie, Číny a Jižní Afriky. Celkem přijely delegace ze 36 zemí, včetně Íránu a Turecka. Ruská média prezentovala summit jako doklad, že představitelé řady zemí se ochotně setkávají s Putinem navzdory masivním sankcím ze strany Západu, který se kvůli invazi na Ukrajinu snaží Moskvu izolovat.

Guterres je v Kazani. Setká se s Putinem

Svět

Výběr článků

Načítám