Hlavní obsah

Sedmnáctiletí Ukrajinci se musí vrátit ze zahraničí a zaregistrovat se k vojenské službě

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinské ministerstvo obrany v úterý oznámilo, že Ukrajinci, kteří v zahraničí dovršili 17 let, se musí vrátit na Ukrajinu a zaregistrovat se k vojenské službě. Informuje o tom list Ukrajinska pravda. Tento proces nepůjde vyřídit on-line, budou se tedy muset dostavit osobně. Ministryně pro znovuzačlenění dočasně okupovaných území Iryna Vereščuková nicméně uvedla, že již bylo vypracováno příslušné usnesení, na základě něhož bude mladíkům poskytnut odklad registrace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Mladí muži, kteří dovršili 17 let, se musí zaregistrovat k vojenské službě. Je to jejich povinnost. Týká se to i těch, kteří jsou v zahraničí,“ prohlásil tiskový mluvčí ukrajinského ministerstva obrany Dmytro Lazutkin.

Ten dále uvedl, že mladíci se k vojenské službě musí zaregistrovat osobně. Nemohou tak využít možnosti registrace on-line, pro kterou byla vytvořena aplikace Reserve+.

Vereščuková sice připustila, že z právního hlediska tato povinnost skutečně plyne, vláda již nicméně podle ní schválila příslušné usnesení, které mladíkům poskytne odklad registrace. „Buď do doby, než se vrátí na Ukrajinu, nebo do ukončení válečného stavu,“ uvedla na Telegramu ministryně s tím, že usnesení bude přijato v „nejbližší době“.

Na Ukrajině z vězení propustili první trestance, kteří chtějí bojovat proti Rusku

Válka na Ukrajině

Jak uvedl list Ukrajinska pravda, Ozbrojené sily Ukrajiny už dříve avizovaly, že sedmnáctiletí mladící obdrží povolávací rozkazy. Zdůraznily však, že se jedná „pouze“ o vojenskou registraci, která nemá nic společného s mobilizací. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v dubnu zákon, který snížil věkovou hranici pro mobilizaci z 27 na 25 let.

Nová vlna mobilizace

Na Ukrajině v současnosti probíhá diskuse o nové vlně mobilizace. Bývalý velitel ozbrojených sil Valerij Zalužnyj uvedl, že Ukrajina potřebuje až 500 tisíc nových vojáků, jeho nástupce Oleksandr Syrskyj kontroval s tím, že toto číslo bude možné „výrazně snížit“.

Podle českého velvyslance na Ukrajině Radka Pecha se v kuloárech hovoří o mobilizaci zhruba čtvrt milionu Ukrajinců. Nová vlna mobilizace ovšem nebyla prozatím oznámena.

Místo toho 17. května ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje do ozbrojených sil vstoupit vězňům. Během prvního zhruba týdne se dobrovolně přihlásilo téměř pět tisíc trestanců, uvedl list The Kyiv Post s tím, že celkový počet trestanců, kteří by mohli být na základě nového zákona propuštění, je dvacet tisíc.

Ukrajinci vnímají mobilizaci jako nespravedlivou, říká velvyslanec na Ukrajině Pech

Zbytečná válka

Výběr článků

Načítám