Hlavní obsah

Sea Baby už není jen dron. Rusy čekají nová překvapení, hlásí Ukrajinci

Ukrajinská tajná služba SBU s pomocí bezposádkových člunů potopila celou řadu plavidel ruské Černomořské flotily. Nově je používá i k útokům na ruské pozice na Kinburnské kose, ze které se dá kontrolovat ústí Dněpru a Bugu do Černého moře. Pro tyto útoky na drony Sea Baby namontovala raketomety Grad ráže 122 mm.

Foto: SBU / UP

Bezposádkový člun Sea Baby při testu odpalování raket

Článek

„Sea Baby není jen dron, je to multifunkční platforma, která se stále zdokonaluje. Dnes můžeme potvrdit, že byly osazeny salvovými raketomety. Toto technologické řešení už ukázalo působivé výsledky,“ uvedla SBU podle Ukrajinské pravdy.

Bezposádkové čluny Sea Baby s raketomety byly v pondělí 20. května použité proti ruským pozicím na Kinburnské kose.

„Na nepřítele tedy čekají nová překvapení. Pracujeme efektivně jako vždy,“ řekl Ukrajinske pravdě nejmenovaný zdroj z SBU.

Zvednutá příď podobná skifu. Expert popsal ukrajinskou novinku Sea Baby

Válka na Ukrajině
Foto: SBU / UP

Bezposádkový člun Sea Baby s raketometem

Kinburnská kosa střeží vstup do Dněprovského zálivu, do něhož ústí řeky Bug a Dněpr. Kdo jej kontroluje, kontroluje i vstup do přístavu Mykolajiv.

Očakiv ležící naproti Kinburnské kose se stal v noci na středu terčem ruského útoku drony Šáhid 131/136, uvedla Ukrajinska pravda.

Sea Baby - ukrajinská chlouba

Ukrajinské modernizované námořní drony Sea Baby jsou schopné dopravit tunu výbušniny na vzdálenost přes 1000 kilometrů a zasáhnout cíl kdekoli v Černém moři.

Podle SBU jde o novou generaci dronů, na jejichž vývoji se společně s ní podílejí odborníci ukrajinského ministerstva vnitra a „další společníci“. Drony Sea Baby během ruské invaze na Ukrajinu už zasáhly několik ruských lodí i Krymský most.

„Dron za 8,5 milionu dolarů (přes 202 miliony korun) dokáže zničit válečnou loď za několik desítek milionů dolarů,“ prohlásil o Sea Baby před časem mluvčí SBU Artem Dechtjarenko s tím, že v roce 2022 neměly ukrajinské námořní drony ve světě konkurenci. Srovnatelné západní stroje prý byly větší, ale nedokázaly tak dobře manévrovat, byly snadněji odhalitelné radary nepřítele.

Další husarský kousek na Černém moři. Ukrajinský dron Sea Baby zasáhl ruskou korvetu Samum

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám