Hlavní obsah

Scholz: Jsem připraven jednat s Putinem

Německý kancléř Olaf Scholz ve středu potvrdil, že je připraven s ruským prezidentem Vladimirem Putinem jednat o spravedlivém míru na Ukrajině. Odvolal se přitom na ukrajinské svolení, aby se Rusko zúčastnilo příštího mírového summitu. Scholz a Putin spolu naposledy mluvili na konci roku 2022.

Foto: ČTK

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

„Je pravda, že když se nás ptáte, zda budeme také jednat s ruským prezidentem, odpovídáme: Ano, budeme,“ řekl německý kancléř ve středu reportérům v Německém spolkovém sněmu. Upozornil však také na to, že Německo neučiní žádné rozhodnutí bez uvážení ukrajinské pozice a konzultace s nejbližšími spojenci, uvádí server Ukrajinska pravda.

Během středečního vystoupení Scholz dále uvedl, že „oběťmi imperialistického šílenství ruského prezidenta se každý den“ stávají i ruští vojáci. „Také jsou oběťmi jeho rozhodnutí rozšířit svou zem. To už se v Evropě nesmí znovu stát,“ prohlásil.

Německý tisk v posledních týdnech tvrdil, že chce Scholz Putinovi zavolat před listopadovým mítinkem G20 v Brazílii. Kreml se k těmto zvěstem vyjádřil tak, že je Putin na jednání s Scholzem připravený, ale z Berlína zatím žádný takový návrh nepřišel.

Poslance německé AfD bude platit ruský stát

Evropa

Výběr článků

Načítám