Hlavní obsah

Šáhidy zabloudily do Běloruska, ve vzduchu byl v tu chvíli i Lukašenko

Trojice dronů šáhid vypuštěných z Černihivské oblasti na východě Ukrajiny zalétla ve čtvrtek nad území Běloruska ve chvíli, kdy byl v tamním vzdušném prostoru vrtulník s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. S odvoláním na telegramový kanál Bělaruski Hajun o tom informoval web Ukrajinska pravda a další ukrajinská média. Do bezprostřední blízkosti Lukašenkova vrtulníku se ale drony nedostaly, vyplývá z dostupných informací.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na archivním snímku

Článek

„Zhruba ve 12:55 odletěly tři šáhidy z ukrajinské Černihivské oblasti směrem na běloruskou Homelskou oblast. Dva z nich přeletěly v blízkosti města Novaja Huta a míří na Homel, další vstoupil do regionu okolo Lojeva a míří na Chojniki,“ psal ve čtvrtek web BH založený běloruským exulantem Antonem Motolkem, který od roku 2022 monitoruje vojenské dění v Bělorusku.

„Navíc je právě teď na nebi nad Běloruskem vrtulník s (běloruským prezidentem Alexandrem) Lukašenkem, který míří z rezidence v Azjorném na jih. Podle předběžných údajů letí vrtulník v Mikaševičy,“ dodal telegramový web.

Šáhidy jsou drony íránské provenience využívané ruskou armádou při útocích na ukrajinské území. O jejich „zabloudění“ na běloruské území už média informovala několikrát.

V Bělorusku opět sestřelovali ruské šáhidy

Válka na Ukrajině

Běloruská stíhačka poprvé v akci. Sestřelila ruský dron na svém nebi

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám