Hlavní obsah

Ruští vojáci nepomáhají zraněným spolubojovníkům, střílejí je

Na sociálních sítích se objevila videa, jak ruští vojáci, kteří byli zraněni FPV drony, jsou zabíjeni svými spolubojovníky. Ti se jim nesnaží nijak pomoci, zjistit, jak jsou zranění vážná, a rovnou je zastřelí. Pravost videí nejde ověřit a nelze ani zjistit, ze kdy jsou.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci v Záporožské oblasti

Článek

První video na telegramovém kanálu Russia no context je velmi neostré. Na něm si voják prohlíží raněného pod mostem a pak ho zblízka zastřelí. Záběry jsou prokládány záběry z dronu, které působí jako z videohry. Ve vyjádření je uvedeno, že místo je známo, ale nezveřejňuje se, protože tam ruští vojáci přebíhají na ukrajinskou stranu.

Ve druhém případě je video ostré, zachycuje ruský oddíl při útoku u Robotyne, kde běží skupina vojáků, u prostředního něco exploduje a padne na zem, ale je zřetelně živý, hýbe končetinami. Voják, který běží za ním, ho zastřelí, zřejmě na žádost zraněného, jemuž neposkytne pomoc.

Místo druhé události se podařilo geolokovat.

Podobné případy, které svědčí o neprofesionalitě a špatném výcviku, byly zaznamenány už dříve. Ale například v knihách popisujících boje za Velké vlastenecké války se podobné případy objevují často.

Útoky na velitele

Během války na Ukrajině se však občas stali terči násilí ze strany vojáků i velitelé zejména po neúspěšných operacích s velkými ztrátami, jeden z prvních případů je zřejmě už z března 2022, kdy 37. motostřelecká brigáda u Makarivky ztratila skoro polovinu mužů. Do velitele najeli tankem a přejeli mu obě nohy, uvedl server The Hill.

Ruští vojenští blogeři také na sociálních sítích upozorňovali na špatné zacházení se zraněnými ze strany velitelů jednotek Doněcké lidové republiky (DNE). Zraněným z 1. slovanské brigády (součást prvního armádního sboru DNR) nebyla poskytnuta potřebná pomoc a byli drženi v Doněcku v podmínkách odpovídajících spíše vězení. Takovéto události mohou vést zraněné k tomu, aby žádali své spolubojovníky, aby je raději zastřelili.

Institut pro studium války upozorňuje, že jak zabíjení zraněných spolubojovníků, tak případy útoků na velitele nebo špatné zacházení se zraněnými svědčí o neúctě velitelů k životům podřízených a malé disciplíně.

Prigožin ponížil ruskou armádu. Zveřejnil video s výslechem jejího důstojníka

Evropa

Výběr článků

Načítám