Hlavní obsah

Ruští velitelé podporují vraždy ukrajinských válečných zajatců, tvrdí analytici z ISW

V poslední době narostl počet vražd ukrajinských válečných zajatců. Tvrdí to analytici Institutu pro studium války (ISW). Ti zároveň poukazují na to, že ruští velitelé vraždy nejen tolerují, ale dokonce i podporují.

Foto: X.com/OlgaKlymenko
Článek

„ISW nadále monitoruje videozáznamy a zprávy o popravách ukrajinských válečných zajatců ruskými vojáky a pozoruje širší vzorec ruského zneužívání ukrajinských válečných zajatců v různých oblastech fronty, které se zdají být jednotlivými ruskými veliteli tolerovány, ne-li výslovně schváleny,“ uvádí analýza ISW.

Jako příklad uvádí vraždu devíti ukrajinských válečných zajatců u obce Zelenyj Šljacht v Kurské oblasti, která se stala 10. října. Ruské síly měly zajatce odzbrojit, seřadit, svléknout a zastřelit.

Rusové postupují, ale jejich problémy rostou

Válka na Ukrajině

Případ je válečným zločinem a vážným porušením Ženevských konvencí z roku 1949, podotýkají analytici ISW. Ukrajinská prokuratura oznámila, že zahájila vyšetřování případu vraždy devíti ukrajinských vojáků.

Třetí Ženevská konvence z roku 1949 přitom stanovuje, že s válečnými zajatci se musí vždy nakládat lidsky. „Každý nezákonný čin nebo opomenutí se strany mocnosti, v jejíž moci jsou, které by měly za následek smrt nebo které by vážně ohrozily zdraví válečného zajatce, (…) jsou zakázány a považují se za vážné porušení této úmluvy,“ uvádí se v dokumentu.

Rusko je signatářem všech čtyř Ženevských úmluv.

Rusové v Kurské oblasti zavraždili devět ukrajinských zajatců

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám