Hlavní obsah

Ruští piloti píšou stížnosti na bomby. Doufají, že tam si jich někdo všimne

Neobvyklý vzkaz zanechali na bombě piloti ruského letounu, kteří se účastní operace proti ukrajinské invazi do Kurské oblasti. Nešlo o žádná plamenná vyjádření o pomstě, ale o stížnost na problémy s platy.

Foto: ČTK/AP

Záběr ze shazování klouzavé bomby zveřejněný ruským ministerstvem obrany (srpen 2024)

Článek

Zprávy o tom, že ruští vojáci poměrně často vyjadřují nespokojenost s kvalitou velitelů a jejich vojenskou taktikou, se podle magazínu Newsweek množí prakticky od začátku války na Ukrajině.

Rusové zapojení do „speciální vojenské operace“, jak Moskva svůj vpád na Ukrajinu nazývá, si ale stále častěji také stěžují, že za účast v bojích nedostávají slíbené platy, a především bonusy.

Naposledy na „platové nesrovnalosti“ poukázali piloti ruského letounu zapojení do operace proti ukrajinské invazi do Kurské oblasti. Jejich způsob, jak vyplývá z příspěvků na sociální síti X, je přinejmenším originální: svou stížnost napsali na klouzavou bombu určenou ke svržení na nepřítele.

„Milé ministerstvo obrany, jsem FAB s UMPK. Brzy poletím ničit okupanty v Kurské oblasti. Jsem uražená za svou posádku, od srpna nedostává bonusy za účast v protiteroristické operaci. Dejte to do pořádku! P.S. Můžete dělat chyby, ale nesmíte lhát,“ přál si na bombě rukou napsaný vzkaz.

Rusové během války proti Ukrajincům používají bomby FAB, které se použitím kompletů UMPK snadno i v polních podmínkách z trhavé pumy mění na klouzavou se satelitním naváděním. Spolupracuje jak s ruských systémem GLONASS, tak s americkým GPS.

V Kurské oblasti bojují i jednotky ruské tajné služby FSB

Zahraniční

Ukrajinská armáda vpadla do ruské Kurské oblasti na počátku srpna a rychle dobyla stovky kilometrů čtverečních území. Počáteční reakce Moskvy byla pomalá, nakonec ale ruský generální štáb podle Newsweeku dokázal do bojů proti vpádu nasadit na 50 000 vojáků, včetně těch stažených z jiných částí ukrajinské frontové linie.

Tím podle magazínu ruská armáda ukrajinský postup přibrzdila a posléze údajně zastavila. Nyní Moskva opakovaně hlásí, že ruské síly znovu dobývají zabrané území, což se ale nedá ověřit z nezávislých zdrojů.

Rusové si na vlastní území shodili už desítky klouzavých bomb

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám