Hlavní obsah

Rusové zastřelili přes dvacet ukrajinských vojáků, kteří se jim vzdali

Ruské síly od začátku prosince 2023 zastřelily nejméně 15 ukrajinských vojáků, kteří se jim pokoušeli vzdát, a dalších šest, již se už vzdali. Informuje o tom organizace Human Rights Watch (HRW) na svém webu, kde připomíná, že se jedná o válečný zločin.

Foto: Human Rights Watch

Popsaná poprava ukrajinských vojáků

Článek

„Od doby, kdy Rusko naplno vtrhlo na Ukrajinu, se jeho síly dopustily mnoha ohavných válečných zločinů,“ uvedla Belkis Willeová, zástupkyně ředitele pro krize a konflikty organizace Human Rights Watch.

„Do tohoto hanebného odkazu patří i hromadné popravy neboli vraždy – chladnokrevně zastřelení vzdávající se a zranění ukrajinští vojáci. To mezinárodní humanitární právo výslovně zakazuje,“ dodala.

HRW na svém webu uvedla, že vyšetřila dohromady pět případů, ve třech z nich šlo o „zjevné popravy“ nejméně 12 ukrajinských vojáků bez jakéhokoli soudu. Použila ověření a analýzu záběrů z dronu zveřejněných na sociálních sítích.

Na frontě nemáme rotaci, jídlo ani pití. Velení nám dává podivné rozkazy, řekl Novinkám ukrajinský mariňák

Válka na Ukrajině

Na záběrech je podle HRW jasně patrné, že se ukrajinští vojáci vzdali a neměli v úmyslu bojovat. „Nebyli cílem útoku podle mezinárodního humanitárního práva ani válečného práva,“ vysvětluje organizace.

Ve čtvrtém analyzovaném incidentu dva ruští vojáci zastřelili tři vzdávající se neozbrojené ukrajinské vojáky. V posledním šlo o rozhovor ukrajinského vojáka, ze kterého vyplývá, že okupanti zavraždili dalších šest ukrajinských vojáků.

Válečné právo vyžaduje, aby strany mezinárodního ozbrojeného konfliktu za všech okolností zacházely se zajatci humánně. Úmyslné zabití, špatné zacházení či mučení je válečným zločinem a jakýkoli příkaz vykonat popravu je přísně zakázán.

Ruský dron mi urval obě nohy, bojoval jsem u Verbove, vylíčil Novinkám ukrajinský voják

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám