Hlavní obsah

Rusové zapálili oheň v areálu Záporožské jaderné elektrárny, uvedl Zelenskyj a připojil video

Aktualizováno

Ruské jednotky v areálu okupované Záporožské jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny zapálily oheň, uvedl v neděli večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ruská strana tvrdí, že požár způsobil útok ukrajinského dronu a na bezpečnost elektrárny nemá požár žádný vliv.

Rusové zapálili oheň v areálu Záporožské jaderné elektrárny. Ukrajinský prezident na sociální síti zveřejnil záběryVideo: X.com / Volodymyr Zelenskyy

Článek

„Z Nikopolu jsme zaznamenali, že ruští okupanti založili oheň v areálu Záporožské jaderné elektrárny,“ uvedl Zelenskyj na sociální síti a připojil na dálku pořízené video, na němž je vidět hustý černý kouř vycházející od jedné z elektrárenských věží.

„V současné době jsou úrovně radiace v normě. Dokud však ruští teroristé udrží kontrolu nad jadernou elektrárnou, situace není a nemůže být normální,“ konstatoval Zelenskyj.

Agentura Reuters s odvoláním na jednoho z ukrajinských činitelů ve městě Nikopol, odkud je elektrárna vidět, napsala, že podle neoficiálních informací Rusové v jedné z chladicích věží zapálili velké množství automobilových pneumatik.

Rusko stáhlo část dělníků z Kurské jaderné elektrárny

Zahraniční

„Čekáme na reakci světa, čekáme na reakci Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Rusko za tohle musí nést odpovědnost,“ dodal.

Ruská strana tvrdí, že požár vznikl od útoku ukrajinského dronu. Požár se podařilo už uhasit, uvedl na Telegramu představitel ruských okupačních úřadů Záporožské oblasti Vladimir Rogov.

Obě strany dříve uvedly, že radiace je i přes požár v normě.

Záporožská jaderná elektrárna se nachází na jihovýchodě Ukrajiny v Záporožské oblasti a svým výkonem je největší jadernou elektrárnou Evropy. Na počátku války na Ukrajině byla jedním z hlavních cílů ruské armády. Ta objekt na začátku března 2022 obsadila.

Přestože je šest reaktorů odstaveno, zařízení stále potřebuje energii a kvalifikovaný personál pro provoz klíčových systémů, které například zajišťují chlazení reaktorů.

Od obsazení panují obavy ohledně bezpečnosti v areálu. Elektrárna se nachází blízko frontové linie a Rusko a Ukrajina se v minulosti navzájem obviňovaly z jejího ostřelování.

Zpráva o požáru přichází v době, kdy Ukrajinci podnikají operaci v ruské Kurské oblasti.

Rusko si zaslouží spravedlivou odpověď, vzkázal Zelenskyj. Moskva slibuje tvrdou reakci

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám