Hlavní obsah

Rusové vyvěšují vlajky ve Vuhledaru

Vuhledar

Ruské okupační jednotky se blíží centru města Vuhledar, do jehož východní části vtrhly minulý týden. Informoval o tom list The Kyiv Independent. Boje ve Vuhledaru na telegramu potvrdil i šéf ukrajinské vojenské správy Doněcké oblasti Vadym Filaškin. Rusové již mezitím ve městě vyvěšují vlajky.

Rusové vyvěšují ve Vuhledaru své vlajkyVideo: Reuters

Článek

„Boje probíhají uvnitř města, humanitární pomoc je téměř nemožné doručit,“ uvedl v příspěvku Filaškin, podle něhož se ve městě stále nachází 107 obyvatel. „Všechny děti byly naštěstí již evakuovány,“ dodal. Před válkou zde žilo přes 14 tisíc Ukrajinců.

List The Kyiv Independent uvedl, že Rusové se již blíží do centra města, které téměř dva roky bránila ukrajinská 72. mechanizovaná brigáda. Ruští okupanti se město snaží dobýt od začátku ruské agresivní války, která začala 24. února 2022.

O tom, že Rusové vstoupili do Vuhledaru, proruští vojenští blogeři psali již minulý týden. O víkendu postup Rusů oznámil projekt DeppState, který je blízký ukrajinské armádě. Filaškinovo prohlášení je nicméně prvním oficiálním potvrzením, že na území města operuje ruská armáda.

Situace je kritická. Východoukrajinská pevnost Vuhledar je v kleštích

Válka na Ukrajině

Klíčový logistický bod

„Potenciálně by ztráta města mohla ohrozit bezpečnost celé jihozápadní části Doněcké oblasti, která dosud nebyla obsazena,“ uvedl už dříve v září pro ukrajinský list pracovník Centra pro analýzu evropské politiky Federico Borsari.

Vuhledar se nachází severně od klíčové křižovatky spojující silnici O-0532 směrem na Vodjane a Kosťantynivku. Ta dále směřuje na Kurachove a částečně obsazenou silnici T-0509 na Velyku Novosilku.

„Jedná se tedy o klíčový logistický bod pro ukrajinské síly bránící jižní křídlo Kurachova,“ uvedl Borsari.

Rusové si připravují půdu pro obsazení celé Doněcké oblasti

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám