Hlavní obsah

Rusové v Ňju-Jorku zavraždili zraněného ukrajinského zajatce

Ruští vojáci v obci Ňju-Jork v sektoru Bachmut zastřelili ukrajinského zraněného vojáka, který neozbrojený ležel na zemi. Informuje o tom kancelář ukrajinského generálního prokurátora Andrije Kostina, podle níž k incidentu došlo zkraje září. Jedná se tak o další z řady ruských válečných zločinů, minulý týden zavraždili devět ukrajinských zajatců v Kurské oblasti.

Foto: Ukrajinská generální prokuratura

Místo vraždy ukrajinského zajatce

Článek

Podle prokuratury, která odkazuje na informace z ukrajinské rozvědky, byl voják zraněn při plnění bojové mise u Bachmutu. Budovy, kde se voják nacházel, se následně zmocnili ruští okupanti, kteří raněného obránce zajali.

„Neozbrojeného obránce, který ležel na zemi, (Rusové) zastřelili. Předběžně se tak stalo 6. září 2024 kolem 10. hodiny v blízkosti továrny na výrobu fenolu v obci Ňju-Jork,“ uvedla ukrajinská prokuratura na telegramu.

Ukrajinský úřad dále připomněl, že zabíjení válečných zajatců je hrubým porušením Ženevských úmluv a je klasifikováno jako válečný zločin.

Ruské ostřelování zabíjelo v ukrajinském New Yorku

Válka na Ukrajině

Ukrajinské město Ňju-Jork nese podobný název jako jeho daleko známější americký bratříček New York. Historie ukrajinského města sahá až do poloviny 19. století. Původ názvu ale není přesně známý, hovoří se však o tom, že město bylo pojmenováno kvůli americké manželce jednoho z tehdejších úředníků.

Běžná praxe

Není to ovšem první případ, kdy Rusové zastřelili ukrajinské vojáky, kteří se vzdali. Minulý týden ve čtvrtek podle ukrajinského komisaře pro lidská práva Dmytra Lubince a analytické nevládní organizace DeepState ruští vojáci v Kurské oblasti zastřelili devět ukrajinských zajatců.

Ukrajinské úřady uvedly, že dohromady mají informace o tom, že ruští vojáci zabili nejméně 91 ukrajinských válečných zajatců. Uvedl to Jurij Belousov z ukrajinské generální prokuratury.

Rusové v Kurské oblasti zavraždili devět ukrajinských zajatců

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám