Hlavní obsah

Rusové utahují smyčku kolem Kyjeva. Posílají na Ukrajinu další jednotky, uvedl Zelenskyj

Kyjev

Sedmnáctý den ruské války proti Ukrajině pokračuje boji a snahami o evakuaci civilistů z obléhaných měst. Ruská armáda se po přeskupení začala přibližovat Kyjevu z několika směrů. Ruské útoky zatím maří pokusy o evakuaci lidí, kritická situace zůstává především ve východoukrajinském Mariupolu.

Živě: Záběry z KyjevaVideo: Reuters

Článek

„Rusko posílá na Ukrajinu další jednotky. Naše armáda proto nemůže snížit intenzitu bojů. Ztráty ruské armády jsou největší za poslední desetiletí,“ oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Putin začal s čistkami v armádě a tajné službě, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Ruské jednotky postupují k ukrajinské metropoli ze severu, západu i východu a jsou zhruba ve třicetikilometrové vzdálenosti. Nová ruská taktika může být také obranou proti ukrajinským protiútokům, které v minulosti způsobily postupující ruské koloně ztráty.

Ze satelitních snímků je patrné, že se bojuje mimo jiné ve vesnici Moščun na severozápadním předměstí Kyjeva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kyjevem se ozývá střelba a výbuchy.Video: Reuters

Ruský vojenský konvoj, který byl dlouhý 64 kilometrů, se začal rozptylovat už v noci na pátek. Navzdory tvrdé obraně se už včera dokázaly ruské jednotky přiblížit hlavnímu městu o pět kilometrů.

V obklíčení jsou města Charkov, Černihiv, Sumy a Mariupol. U Charkova boje váznou a Rusům se nepodařilo postoupit ani u Mykolajiva a Záporoží. Přetrvávají údajně potíže se zásobováním invazivních jednotek a hovoří se o špatné bojové morálce Rusů.

Na vojenském letišti u Kyjeva hoří po ostřelování Rusů muniční sklad

Válka na Ukrajině

Při ranním raketovém zásahu byla zničena letecká základna Vasylkiv jižně od Kyjeva, kde vzplál muniční sklad. Letiště, vzdálené zhruba 30 kilometrů od hlavního města, je podle Ruska vyřazeno z provozu. Ruská armáda rovněž zasáhla letiště v Kropyvnyckém v centru Ukrajiny..

Výběr článků

Načítám