Hlavní obsah

Rusové usekli hlavu ukrajinskému vojákovi a nechali ji ležet na obrněném vozidle

Ruští vojáci v Doněcké oblasti uřízli ukrajinskému obránci hlavu a následně ji nechali ležet na obrněném vozidle, které objevila armáda při rutinním průzkumu bojiště. Informuje o tom list Ukrajinska pravda. Úřady již ukrajinského vojáka, kterého Rusové předtím zajali, identifikovaly a zároveň již vyšetřují možné podezřelé ruské velitele, kteří jsou za čin zodpovědní.

Foto: Andrij Kostin/Facebook

Snímek obrněného vozidla, na němž leží useknutá hlava ukrajinského vojáka.

Článek

Ukrajinské úřady uvedly, že se jedná o jednoznačné porušení Ženevských konvencí o zacházení s válečnými zajatci. Podle generálního prokurátora Andrije Kostina se navíc mělo jednat o příkaz od vyšších ruských šarží.

„Nové děsivé důkazy o zločinné politice Ruska, jehož cílem je zničit Ukrajince. Obdrželi jsme informace, že ruští velitelé vydali rozkaz nebrat ukrajinské vojáky do zajetí, ale místo toho je nelidsky krutě zabít useknutím hlavy,“ napsal v úterý Kostin na Twitteru.

List Ukrajina pravda uvedl, že hlavu ukrajinského vojáka objevila armáda na kapotě obrněného vozidla při leteckém průzkumu Doněcké oblasti. Úřady jeho identitu už znají, kvůli probíhajícímu vyšetřování ji ale nemohou sdělit.

Kostin ve středu prohlásil, že ukrajinské úřady již znají totožnost i ruských velitelů, kteří nařídili, aby ruští okupanti nebrali Ukrajince jako rukojmí a místo toho jim usekli hlavu. „Identifikovali jsme také ruské velitele, kteří jsou potenciálně zodpovědní za uříznutí hlavy ukrajinského obránce. K ověření této skutečnosti přijímáme soubor opatření,“ sdělil na Facebooku.

Generální prokurátor se dále nechal slyšet, že Ukrajina tento zločin nenechá bez trestu. „Vyzýváme celý civilizovaný svět, aby tuto teroristickou zemi izoloval a potrestal,“ uzavřel.

Krym je klíčem k vítězství. Ukrajina si chystá půdu pro útoky F-16

Evropa

Výběr článků

Načítám