Hlavní obsah

Rusové to budou mít těžší. Na Ukrajinu jdou všechny nové protivzdušné rakety

Kvůli rostoucímu počtu ruských náletů na Ukrajinu, jejichž terčem jsou civilní objekty a energetická infrastruktura, mění Spojené státy priority u dodávek svých zbraní. Přednost mají nově rakety do systémů protivzdušné obrany, uvedl mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby. Půjdou tam všechny kromě těch, které si objednal Tchaj-wan.

Protiraketový systém PatriotVideo: Raytheon Technologies

Článek

„Měníme prioritu těchto dodávek, takže rakety, které se valí z výrobních linek, budou nyní poskytovány Ukrajině. To zajistí, že budeme schopni zásobovat Ukrajince střelami, které potřebují k udržování jejich zásob v klíčovém okamžiku války,“ řekl podle stanice CBS ve čtvrtek v Bílém domě Kirby.

První zásilka raket podle něj odejde v příštích týdnech. Dorazit má ještě před koncem léta. Ukrajina tak nemusí stávající zásoby šetřit na zimu.

Stejnou prioritu budou mít i dodávky raket do systému protivzdušné obrany NASAMS, uvedl Institut pro studium války (ISW). Ukrajina se bude moci lépe bránit jak raketovému ostřelování a střelám s plochou dráhou letu, tak náletům bombardérů, které svrhávají kluzákové bomby. Kvůli dosahu systémů pro ně bude nebezpečné se přiblížit k cíli na 40 kilometrů, což je dolet kluzákových bomb.

Rakety pro systémy Patriot mají dosah až 160 kilometrů, rakety systému NASAMS 130 kilometrů. Patrioty mohou kromě letadel likvidovat i balistické rakety a střely s plochou dráhou letu, NASAMS jsou určeny proti letadlům, střelám s plochou dráhou letu a dronům.

Ukrajina bude mít přednost rok a čtvrt

Kirby označil změnu priorit za „obtížné, ale nutné rozhodnutí“. Další země, které si patrioty objednaly, je dostanou se zpožděním. Ukrajina bude mít přednost po dobu asi 16 měsíců. Až pak dostanou objednané střely ostatní. Tato změna priorit však nepostihne dodávky patriotů na Tchaj-wan, který je ohrožen Čínskou lidovou republikou.

Podle Kribiho to zákazníci přijali a naopak jsou vstřícní.

Rumunská nejvyšší národní bezpečnostní rada ve čtvrtek oznámila, že Ukrajině věnuje jeden systém Patriot. Má čtyři a plánuje pořídit tři další: „Při zvážení výrazného zhoršení bezpečnostní situace na Ukrajině kvůli neustálým masivním útokům Ruska na civilní obyvatelstvo a civilní infrastrukturu, zejména na energetický sektor, a kvůli regionálním dopadům této situace včetně důsledků pro bezpečnost Rumunska se členové rady za úzké spolupráce se spojenci rozhodli darovat Ukrajině systém Patriot.“

Nizozemsko zase stojí v čele iniciativy získat komponenty pro sestavení další baterie patriotů.

Dodáme Ukrajině třetí patriot, víc nemůžeme, dušuje se německý ministr obrany

Evropa

USA pošlou Ukrajině druhý patriot

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám