Hlavní obsah

Rusové stále častěji útočí novými obřími bombami. Ukrajina nemá obranu

Rusko čím dál tím častěji útočí na ukrajinské pozice novými třítunovými klouzavými bombami FAB-3000. Poprvé tuto bombu Rusové použili v druhé polovině června. Ukrajina v současnosti nemá jak se proti této zbrani v ruském arzenálu efektivně bránit.

Foto: Profimedia.cz

Shozená klouzavá bomba FAB-3000

Článek

Masivní a primitivní bomby Rusové mění na klouzavé dodáním naváděcího systému, díky němuž je mohou bombardéry Suchoj Su-34 vypouštět z bezpečné vzdálenosti mimo dosah i těch nejvyspělejších ukrajinských pozemních systémů protivzdušné obrany, informuje server Business Insider. Ruské naváděcí systémy se sice v minulosti ukázaly jako poruchové, ale u FAB-3000 možné výchylky v navádění kompenzuje její síla.

Podle expertů má Ukrajina jen velmi omezené prostředky, jak se proti obrovským ruským klouzavým bombám chránit. Pokud by své nejlepší systémy protivzdušné obrany posunula blíže k frontě, vystavila by je nebezpečí, zároveň ale nesmí používat západní zbraně dlouhého dostřelu k útokům na základny na ruském území, odkud jsou tyto bomby vysílány.

Kluzákové bomby dělají Ukrajině potíže od samého začátku ruské invaze, ale počet útoků s jejich nasazením se v tomto roce značně zvýšil, nejvíce pak v Charkovské oblasti. Ruské ministerstvo obrany proto v březnu oznámilo rozšíření výroby enormních FAB-3000. Analytici z Institutu pro studium války (ISW) po jejich červnovém debutovém nasazení bili na poplach, že tato zbraň může silně ohrozit stávající ukrajinské pozice i civilní infrastrukturu.

Další potupa pro Rusy. Ukrajinci poslali na dno ponorku Rostov na Donu

Válka na Ukrajině

Nezastavitelné

Klouzavé bomby po vypuštění letounem letí už jen velmi krátkou dobu, generují jen malý radarový signál a létají mimo balistické trajektorie. Proto je obtížné je v letu zastavit. Pokusy o jejich sestřelení by mohly vést jen k plýtvání již tak nedostatkovými raketami protivzdušné obrany. Naváděcí systém FAB-3000 je pak podle experta Justina Bronka vysoce odolný proti rušení GPS signálu, takže Ukrajinci nemohou bombu odrazit ani tímto způsobem.

Jedinou reálnou možností, jak mohou ukrajinské síly zastavit shoz enormní kluzákové bomby, je zničení bombardéru, který ji nese. To mohou udělat buď ještě na zemi, nebo v letu. Bombardéry Su-34 by ještě za letu mohly sestřelit systémy Patriot, ale musely by být posunuty blíž k frontě, kde by o ně Ukrajinci mohli přijít. Jenže Ukrajina má těchto systémů jen velmi málo a operuje také s omezeným množstvím raket do nich. Proto by jejich přesun znamenal obrovské riziko.

Útoky na ruské území pak Ukrajina provádějí v podstatě jen drony vlastní výroby. Ačkoliv Ukrajinci touto cestou útočí poměrně úspěšně, podle expertů páchají Rusům jen zlomek škod, co by byli schopni, kdyby západní státy neomezovaly podmínky užívání jimi vyrobených zbraní dlouhého dostřelu.

Nedá se sice říct, že by silnější útoky na ruské základny hrozbu bomb FAB-3000 okamžitě vyřešily, ale podle Bronka by Rusům minimálně zkomplikovaly jejich používání. „Útoky na základny nemohou tuto hrozbu zcela eliminovat, ale mohou Rusy donutit, aby jejich letouny vzlétaly ze vzdálenějších základen, což sníží procento efektivních útoků,“ řekl.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hlavu Spojených států Joea Bidena opakovaně žádal, aby zmiňovaná omezení zrušil. Čím dál tím častější útoky s použitím bomb FAB-3000 mohou jeho prosby učinit ještě akutnějšími. „Když ruské letectvo proti našim městům, vesnicím a frontovým pozicím každodenně vyšle více než sto naváděných bomb, potřebujeme proti nim spolehlivou obranu. Na ruský teror by naše dostatečné zbraně dlouhého dostřelu měly být férovou odpovědí,“ řekl Zelenskyj na konci července.

Ukrajinci zničili vzácný ruský raketový systém

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám