Hlavní obsah

Rusové si moc nemusí chránit sklady zbraní. Dělá to za ně Západ

Ruské muniční sklady jsou velmi zranitelné, potvrzují to tři úspěšné akce ukrajinských sil z předminulého týdne. Analytici z Institutu pro studium války (ISW) ale poukazují na to, že Ukrajinci jsou v používání zbraní na ruském území omezeni Západem, a právě tato omezení poskytují skladům ruského arzenálu ochranu. Proto je Rusové příliš zabezpečovat ani nemusí.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Toropec 18. září na satelitních záběrech

Článek

Ukrajinci zaútočili 18. a 20. září drony na sklady ve městech Okťabrskij a Toropec v Tverské oblasti a v Tichorecku v Krasnodarském kraji. Šlo o významné zásahy, například výbuch v Toropci zničil 30 tisíc tun munice a byl dobře vidět i na satelitních snímcích.

Cílem bylo zničit severokorejské řízené střely, systémy protivzdušné obrany, železniční vagóny a další zásoby, které ISW identifikoval jako raketové kontejnery.

Analytici nicméně upozorňují na to, že Rusové své sklady příliš chránit nemusí, a má to jednoduché odůvodnění: Ukrajinci jsou při útocích na ně omezeni pravidly, které jim nastavil Západ.

Zelenského plán vítězství Bílý dům nenadchl, píší média

Válka na Ukrajině

„Ruská armáda stále používá známé logistické body, což je činí snadno zasažitelnými. Ukrajina by mohla tuto slabinu využít, pokud by západní země zrušily omezení, které jí v tom brání,“ stojí ve zprávě amerického think tanku z minulého týdne.

Foto: ČTK/AP

Ruský muniční sklad v Toropci před a po výbuchu

Odborníci v analýze zmiňují jednoho z prokremelských válečných blogerů, podle kterého je jednoduché přes Google Maps a ruský vyhledávač Yandex lokalizovat polohu skladů. Soukromé společnosti navíc poskytují aktuální satelitní snímky těchto zařízení.

Ukrajina zasáhla dva ruské muniční arzenály. Výbuchy zablokovaly dálnici

Zahraniční

V útocích na ruském území mají Ukrajinci svázané ruce

Na satelitních snímcích jsou vidět sklady plné vojenského materiálu, které nejsou příliš chráněné. To ani není potřeba, protože Ukrajinci jsou v útocích na ruské území limitováni omezeními ze strany Západu.

„Rusku to umožňuje optimalizovat obří týlová skladovací zařízení, aby mohlo shromažďovat množství vojenského materiálu pro invazi na Ukrajině,“ dodává ISW.

Západ by mohl podle ISW Ukrajincům pomoct tím, že jim umožní použití přesných dalekonosných zbraní na ruském území. Tím by donutili ruské velení rozdělit muniční sklady do menších a méně efektivních zařízení, z nichž některá by byla dál od Ukrajiny.

Putin ví, že bude proklet, když použije jaderné zbraně jako první, řekl Duda

Zahraniční

Výběr článků

Načítám