Hlavní obsah

Rusové si museli nad Ukrajinou sestřelit vlastní nový dron za stovky milionů

Rusové si zřejmě sami museli sestřelit nový experimentální bezpilotní letoun S-70 Ochotnik (Lovec). Stroj, jehož cena se odhaduje v přepočtu na stovky milionů korun, se zřejmě poblíž ukrajinského města Časiv Jar vymkl kontrole, a tak ruským silám nezbylo nic jiného než jej zničit. Na sociálních sítích se už objevily záběry zničení bezpilotníku obtížně zjistitelného radary.

Foto: Profimedia.cz

S-70 Ochotnik na archivním snímku

Článek

Nový dron je vybaven vlastní výzbrojí a má sloužit jako doprovod pilotovaných bojových letounů. Stroj má charakteristiku stealth, takže je obtížně zjistitelný radary, což zajišťuje jak tvar, kdy se radarové paprsky odrážejí do prostoru, a ne zpět k radaru, tak speciální nátěr.

Na záběrech je vidět, že S-70 letí spolu s dalším letounem, který najednou proti němu odpálil raketu. V důsledku toho se Ochotnik zřítil poblíž města Kosťantynivka, přibližně 12 kilometrů od fronty. Experimentální dron tedy už vletěl do prostoru ovládaného ukrajinskými ozbrojenými silami, dodal server.

Ruští vojenští blogeři se domnívají, že dron podstupoval první zkoušky v bojových podmínkách, ale zřejmě se vymkl řízení, a tak ruskému pilotovi nezbylo než jej sestřelit, aby se zřítil z velké výšky a roztříštil se nárazem o zem. Tvrzení o čistě zkušebním letu zpochybnil magazín Forbes. „Uprostřed spálených částí dronu byly zjevné součásti kluzné bomby D-30SN. To silně naznačuje, že Ochotnik letěl bombardovat, když byl sestřelen,“ napsal časopis.

Ochotnik vyvíjí společnost Suchoj. Předpokládá se, že je určen do páru se stíhačkami Su-57 a Su-35. Až dosud nebyly o testování dronu v bojových podmínkách žádné informace, poznamenala britská stanice BBC. V roce 2020 ruská agentura TASS hlásila, že prototyp dronu je pojištěn na více než 18 milionů amerických dolarů (v dnešních cenách více než 415 milionů Kč).

„Společnost původně postavila pouze dva prototypy Ochotniků. Stíhací bombardér tvrdil, že Ochotnik, který byl sestřelen nad Ukrajinou, byl sériový model, nikoli prototyp, ale je těžké toto tvrzení ověřit. Vzhledem k tomu, jak pomalu Suchoj vyvíjí nové návrhy válečných letounů, je možné, že v ruském inventáři byly stále jen dva Ochotniky, než jeden z dronů v sobotu spadl k zemi,“ napsal Forbes.

Podle BBC projekty obdobných strojů na letošním aerosalonu ve Farnborough představilo hned několik společností, včetně Airbusu s Diehlu. Ale k letovým zkouškám se propracovalo jen málo firem, kromě společnosti Suchoj dokázala dostat do vzduchu svůj dron Loyal Wingman společnost Boeing.

Rusové podle magazínu Forbes zřejmě doufali, že sestřelením dronu znemožní nepřátelům, aby z trosek vyčetli důležité informace. „Samozřejmě neuspěli. Z S-70 a jeho nákladu toho zůstalo dost neporušeného, aby bylo možné identifikovat dron a kluznou bombu, kterou nesl,“ dodal web.

Šáhidy zabloudily do Běloruska, ve vzduchu byl v tu chvíli i Lukašenko

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám