Hlavní obsah

Rusové shodili u Charkova obří třítunovou bombu. Dům zůstal stát

Rusové použili ve válce na Ukrajině bombu FAB 3000 M-54 o hmotnosti tři tuny doplněnou naváděcím zařízením UMPK. Shodili ji ve čtvrtek na obec Lypci v Charkovské oblasti. Záběry se objevily na sociálních sítích.

Foto: Video ruského ministerstva via defence-ua

Bomby FAB-3000 (vlevo) a FAB 1500 v ruské 53. arzenálu

Článek

Ruští vojenští bloggeři poznamenali, že bomba nebyla přesná. Spadla deset metrů od třípodlažní budovy Nové pošty č. 1, kde se mělo nacházet místo dočasného soustředění ukrajinské pěchoty i s veliteli. Desetimetrová odchylka je v normě. Ničivá síla 1200 kilogramů výbušniny podle nich měla kompenzovat nedostatek přesnosti, což se ukazovalo už při použití jedenapůltunových bomb KAB-1500.

Teoreticky bomba ničí podle kanálu Fighterbomber vše do vzdálenosti 230 metrů místa dopadu a její úlomky si zachovávají ničivou sílu na vzdálenost 1240 metrů. Dům však zůstal stát, i když jedna kratší strana domu byla těžce poškozena a spadlo půl štítové zdi.

Rusové sázejí na naváděné bomby

Plán upravit nenaváděné bomby FAB-3000, tak aby mohly být naváděné, zveřejnil v březnu 2024 bývalý ministr obrany Sergej Šojgu při návštěvě Nižného Novgorodu. Oznámil tam sériovou výrobu této těžké bomby. Mezi vojáky a vojenskými bloggery se ozývalo volání po výrobě třítunové bomby, protože i lehčí naváděné bomby KAB-500 a KAB-1500 výrazně napomohly Rusům prorazit v Avdijivce, kde zničily ukrajinská obranná postavení.

Rusové používají na frontě stále více naváděných i nenaváděných bomb a jednoduchá naváděcí zařízení montují na stále těžší bomby. Jejich využití mnohonásobně vzrostlo.

Rusko už letos shodilo přes 10 tisíc kluzákových bomb. Ukrajina musí reagovat

Válka na Ukrajině

Není jasné, z jakého letounu byla bomba shozena, protože pod většinu ruských taktických letadel nejde tak těžká bomba podvěsit. Stroje jako takové sice mají dostatečnou nosnost, ale nemají ji jednotlivé závěsníky. Jen bombardér Suchoj Su-34 má závěsník, na který lze zavěsit přídavnou nádrž PTB-3000 pro 3050 litrů leteckého petroleje, která plná váží 2740 kilogramů. Neupravená bomba FAB-3000 váží 3067 kilogramů, je ale nutné počítat s tím, že hmotnost zvyšují ještě dodatečné naváděné plochy a samotné naváděcí zařízení, upozornil ukrajinský server defence-ua.

Doposud se ke shazování nenaváděných verzí bomby FAB-3000 M-54 používaly strategické bombardéry Tu-22M3, které je shazovaly na Mariupol. Tyto stroje jsou však příliš drahé, aby se mohly nasadit u fronty, kde je může zasáhnout protivzdušná obrana. I Su-34 jí však může být ohrožen, protože s těžkou bombou může hůře manévrovat. Také není jasné, jak moc se musí přiblížit k cíli vzhledem k doletu těžké bomby. Spojené státy navíc slíbily zvýšit dodávku raket země-vzduch.

I když ruští bloggeři jako Fighterbomber uváděli, že může být shozena nejen jedna, ale deset takových bomb, je nutné si uvědomit, že to znamená vyslat deset Su-34. Většinou však létají ve dvojicích nebo maximálně ve čtveřicích.

Stovky Rusů uvázly ve vovčanské chemičce. Ukrajinci je bombardují podle ruského návodu

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám