Hlavní obsah

Rusové prolomili obrannou linii u Časiv Jaru, hlásí Ukrajinci

Rusové prolomili obrannou linii u Časiv Jaru v Doněcké oblasti. V úterý to oznámil představitel tiskové kanceláře ukrajinské 24. mechanizované brigády Ivan Petryčak. V oblasti pokračují intenzivní boje, zatím nejsou zprávy, že by mělo město padnout. Petryčak tvrdí, že se ruský útok podařilo zastavit, ale ne odrazit.

Foto: ISW

Fronta u Časiv Jaru na mapě ISW. Červeně je vyznačeno území pod kontrolou ruských okupantů, žlutě jejich postup a modře postup Ukrajinců.

Článek

„Nepřítel bohužel dokázal prorazit naši obrannou linii, ale o kritickém selhání nebo ztrátě Časiv Jaru žádné zprávy nejsou. V současnosti nadále probíhají intenzivní boje,“ uvedl Petryčak ve zpravodajství ukrajinské televize.

Situace v okolí města je podle něj napjatá už nejméně měsíc a Rusko provádí útoky denně, cituje Petryčaka server Ukrajinska pravda.

„Přes den je slunečno, ale v noci a večer prší, což vytváří silnou mlhu. Okupanti opět k překročení kanálu využili změny počasí. Teď je útok zablokován a snažíme se situaci lokalizovat. Všechny jednotky brigády jsou zaměřené na zničení nepřítele v oblasti, kde je momentálně máme v pasti,“ vysvětlil současnou situaci.

Ačkoliv se podle něj podařilo ofenzivu Rusů alespoň dočasně zastavit, připomněl, že situace kolem Časiv Jaru je stále kritická. Počet ruských vojáků tam totiž významně přesahuje počet obránců. Na Časiv Jar Rusové útočí také dělostřelecky a raketami a provádějí na město nálety.

Vylidněné oblasti. Ukrajinská populace klesla od začátku války o 10 milionů

Válka na Ukrajině
Foto: Reuters

Poničená budova v Časiv Jaru

Výběr článků

Načítám