Hlavní obsah

Rusové přesouvají k Charkovu posily, spekuluje se o třetím směru útoku

Rusové přesouvají další jednotky z výcvikových prostorů na sever Charkovské oblasti k obcím Lypci a Vovčansk, o které se bojuje, uvedl vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj. Jeho tvrzení podpořil i vojensko-civilní správce Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Obává se, že Rusové zaútočí na Charkov ve třetím směru.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Následky ruského ostřelování Malé Danylivky severně od Charkova. Zničena byla sportovní hala

Článek

Syrskyj zdůraznil, že nově přisunuté pluky a brigády zatím nemají dostatečnou sílu na postup na široké frontě severně od Charkova nebo na její průlom, napsala Ukrajinska pravda.

Syněhubov dodal, že Rusové zřejmě přesouvají své zálohy k Lypcům a Vovčansku, aby tam udrželi postup, který se zpomalil.

Podle něj Rusové nevytvořili „útočnou skupinu“ u Zoločivu ležícího severozápadně od Charkova, ovšem mohou tam zamířit od Lypců. Nevyloučil však, že by se tam mohly ruské jednotky od Lypců přesunout nebo tím směrem útočit.

Rusko má na Ukrajině a u hranic půl milionu vojáků, dalších 300 000 chystá

Evropa

„Nepřítel stahuje zálohy ve směru na obce Lypci a Vovčansk, aby neoslabil tlak, který momentálně vyvíjí. Během dne může přesměrovat tyto rezervy směrem k Zoločivu, takže o tom je třeba mluvit a musíme být připraveni použít naše plány na evakuaci,“ řekl ve čtvrtek Syněhubov serveru Slobidskyj kraj. Současně potvrdil novinářům, že z domů severně od Zoločivu už byly evakuováni lidé, přičemž rodiny s dětmi povinně. V případě útoku je připravena i evakuace 1500 lidí ze Zoločivu.

Několik ruských vojenských blogerů včetně kanálu Dva majora uvedlo, že ruské jednotky připravují útok od Zoločivu na Charkov. Pak by na druhé největší ukrajinské město Rusové útočili už ze tří směrů, což by ztěžovalo situaci obráncům.

Institut pro studium války (ISW) dospěl k závěru, že vysílání posil k Vovčansku a Lypcům má především nalákat k Charkovu další ukrajinské jednotky z dalších oblastí fronty.

Většina záloh ruské Severní skupiny sil útočící na Charkov je stále v týlu, uvedl ISW. Podle něj jde o jednotky 11. a 44. armádního sboru i 6. vševojskové armády patřící všechny do Leningradského vojenského okruhu, dokud se nebude Severní skupina sil blížit plánovanému počtu 50 až 70 tisíc vojáků. I v tom případě nebude mít dost sil na obklíčení, natož dobytí Charkova.

Rusko shromažďuje vojáky v Bělgorodské oblasti

Zahraniční

Výběr článků

Načítám