Hlavní obsah

Rusové postupují, ale jejich problémy rostou

Rusové neustávají v postupu na východě Ukrajiny, kde se přibližují ke Kurachovu a Pokrovsku. Využívají své převahy v počtu lidí a hlavní, ale převaha v množství vypálených dělostřeleckých granátů klesá, napsal list The Economist. Rusko nemá sílu na to, zahájit velkou ofenzivu, zmínil německý analytik.

Foto: ISW

Ukrajinská fronta na mapě ISW – červená barva označuje území pod kontrolou Rusů, modrá postup Ukrajinců.

Článek

Kyjev má letos strategii, kdy nedrží území za každou cenu, v případě potřeby se z něj stahuje, ale současně se snaží způsobit nepříteli co největší ztráty, uvedl list The Economist.

Ruské ztráty na lidech stoupají k tisícovce vojáků denně (součet padlých a zraněných podle některých zdrojů tisícovku denně překračuje) a agresor ve velkém přichází také o techniku. Zásoby obrněné techniky ze sovětských dob mohou při stávajícím objemu ztrát v příštím roce dojít. Pro Rusko jsou klíčové, protože nová výroba nestačí ztráty nahrazovat.

List The Economist upozornil, že v Torecku se postup okupantů zastavil a pořád nedobyli nejen Pokrovsk, ale ani Časiv Jar. Posledním úspěchem tak bylo ovládnutí Vuhledaru, odkud se Ukrajinci stáhli.

Pentagon: Rusko přišlo už o 600 tisíc vojáků. Největší ztráty má teď

Válka na Ukrajině

Na začátku září se ukrajinští vojáci obávali, že mohou být v Pokrovsku obklíčeni, ale od té doby se ruský postup směrem k městu zpomaloval a v posledních třech týdnech tam Rusové nedosáhli žádných územních zisků.

Rusko se vyčerpává

Německý bezpečnostní analytik a politik CDU Nico Lange se domnívá, že Rusko nemá sílu zahájit velkou ofenzivu na Pokrovsk, přestože se dělostřelectvo přiblížilo k městu, uvedla ukrajinská agentura Unian.

Ani poměr vypálených dělostřeleckých granátů už není tak nepříznivý pro Ukrajinu jako loni a na začátku letošního roku, kdy byl jedna ku deseti, nyní je to jedna ku 2,5. Umožnily to dodávky munice od spojenců a navýšení výroby na Ukrajině. Rusové si převahu v počtu vypálených granátů udržují jen díky dodávkám munice z KLDR. Tato munice je však nespolehlivá.

„Navzdory nynějšímu pesimismu ohledně vyhlídek Ukrajiny je Rusko daleko od svého hlavního cíle, kterým je nastolení kontroly nad Doněckou a Luhanskou oblastí do konce letošního roku. Přestože si Ruská federace stanovila za cíl vytlačit ukrajinské síly v Kurské oblasti k začátku tohoto měsíce, nyní se ukazuje, že to zabere víc času a bude to vyžadovat mnohem více úsilí,“ stojí v textu.

Právě pokračující ukrajinská okupace části ruské Kurské oblasti odhalila limity kremelské válečné mašinerie, napsal editor Atlantické rady Peter Dickinson: „I když nadále považuji ruskou armádu za drtivou sílu s prakticky neomezenými zásobami mužů a techniky, je nyní stále více zřejmé, že ve skutečnosti Putinův pokus dobýt Ukrajinu zanechal jeho armádu nebezpečně přetíženou a neschopnou bránit Rusko.“

Putin dal armádě nůž na krk. Ukrajinci musí být do října pryč

Válka na Ukrajině

Reakce na vpád do Kurské oblasti ukázala slabiny

Dickinson také upozorňuje, že ruská odpověď na ukrajinský vpád do Kurské oblasti byla nezvykle zdrženlivá, což naznačuje, že si je ruský prezident vědom nedostatků své armády: „Putin má daleko k tomu, aby vyhrožoval třetí světovou válkou nebo se snažil mobilizovat svou zemi proti cizímu vetřelci. Snažil se invazi bagatelizovat a pozoruhodně málo toho řekl o první zahraniční okupaci ruského území od druhé světové války. Tato ohromující reakce je evidentní od úplně prvních dní ukrajinské invaze, kterou Putin zpočátku odmítal jako pouhou provokaci.“

Rusko ale podle něj nelze podceňovat: „To neznamená, že je ruská armáda na pokraji zhroucení. V případě potřeby může vyhlásit další kolo mobilizace, ale to by mohlo případně podnítit domácí nepokoje a přesvědčit tisíce mladých lidí, aby utekli ze země.“

Mobilizaci se však bude Putin podle Dickinsona při stávajících ztrátách obtížně vyhýbat: „Když se bude snažit kompenzovat ohromující ruské ztráty a dosáhnout svého cíle nechat Ukrajinu vykrvácet k smrti v brutální opotřebovávací válce, bude potřebovat Putin najít velké množství dalších vojáků.“

Rusové už toho mají taky dost. Polovina z nich chce válku okamžitě ukončit

Válka na Ukrajině

Chybí vojáci

Dickinson zmínil, že ruské potíže na kurské frontě indikují, že Moskvu trápí rostoucí problémy s mužstvem. V posledních měsících byla ruská armáda údajně donucena výrazně zvýšit odměny nabízené novým rekrutům.

Podle investigativního ruského zpravodajství Vjorstka jsou ti, kteří souhlasí s tím, že se přihlásí k boji na Ukrajině, často ve velmi špatném zdravotním stavu, přičemž průměrný věk dobrovolníků vzrostl ze čtyřiceti na začátku invaze na zhruba padesát. O nedostatku živé síly svědčí nedávná zpráva, že námořníci z jediné ruské letadlové lodi Admiral Kuzněcov byli nasazeni na Ukrajině jako pěšáci.

Dickinson proto dospěl k závěru, že ukrajinské vedení kalkulovalo správně, když se rozhodlo zaútočit na Kurskou oblast, což mnozí označili za nebezpečný hazard.

„Nelze popřít, že ofenziva uspěla v tom, že zpochybnila dříve převažující narativ o nevyhnutelném ruském vítězství. Ukrajinská invaze do Kurské oblasti ukázala, že Putinova přetížená armáda je mnohem zranitelnější, než by si Kreml přál, abychom věděli.“

Foto: Reuters

Vladimir Putin

Úspěchy na poli propagandy

Rusku se však dál daří na poli informační války, ve které podle Langeho dělá pokroky. Moskvě se daří přesvědčovat Západ, že Ukrajina nemůže vyhrát, takže tato slova západní vůdci používají jako ospravedlnění pro omezení vojenské podpory. Upozornil, že slíbená pomoc přichází pozdě nebo není poskytnuta vůbec.

Americký analytik Phillips O'Brien také zmínil, že objem vojenské pomoci Ukrajině ze strany Spojených států v letošním roce ve srovnání s rokem 2023 výrazně poklesl.

Střely JASSM by Ukrajině významně pomohly, Američané je ale neuvolnili

Válka na Ukrajině

Německo nebude financovat další pomoc Ukrajině, využije zmražené ruské zdroje

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám