Hlavní obsah

Rusové posílají na frontu neschopné jednotky. Jsou masakrovány

Rusové – zřejmě s cílem podpořit současný postup – posílají do Doněcké oblasti nedostatečně vybavené a vycvičené jednotky, které byly původně zamýšleny jako záložní, uvedl ukrajinský vojenský analytik Kosťantyn Mašovec. Na frontě u Avdijivky už byl nasazen 433. motostřelecký pluk z 27. motostřelecké divize, který tvoří zbytky 21. motostřelecké brigády, i když jeho síla ještě nebyla obnovena. Nasazeny a decimovány byly i další obnovené jednotky.

Foto: Naki

Vojáci ruského 46. (506.) pluku prosí o pomoc

Článek

Mašovec upozornil na video, které se objevilo na kanále YouTube MajklNaki. Obsahuje záběry od 2. praporu obnoveného 46. (506.) motostřeleckého pluku nasazeného u Torecku. Vojáci na videu, které sami natočili, uvádějí: „Chtěli bychom vás poprosit o pomoc.“ Hovoří o tom, že je „rozmlátili“, že „řeka byla plná těl“ a „jsou hnáni na porážku“. Stěžovali si na palbu 155 mm dělostřeleckých kazetových granátů. Naříkali, že je podvedli, protože jim řekli, že na místě, kam je poslali, nikdo nebude.

U Torecku operují 506. a 589. motostřelecký pluk, přestože ještě nebylo dosaženo jejich plného stavu a vybavení zbraněmi. Mašovec už v březnu uvedl, že ruské velení plánovalo vybavit jednotky z 27. motostřelecké divize jen 87 procenty tabulkové výzbroje. Co se týká 433., 506. a 598. motostřeleckého pluku, tak ty měly být nasazeny na přelomu jara a léta, nasazení prvních jednotek ze zdecimované 27. motostřelecké divize u Avdijivky však bylo zaznamenáno už v dubnu a u Torecku v červenci - tam tedy podle ruského plánu.

Ruské ztráty na frontě dosáhly dosavadního maxima, uvedla britská rozvědka

Válka na Ukrajině

Podle Mašovce přitom ruské velení plánovalo nově zformovat 27. motostřeleckou divizi jako operační zálohu centrálního vojenského okruhu. Její jednotlivé složky jsou však už nasazovány na různé části fronty, i když nemají ani tabulkové počty zbraní.

Podle Institutu pro studium války nasazení těchto jednotek před dokončenou obnovou a s menším počtem výzbroje, než je tabulková, svědčí o tom, že ruské velení potřebuje posílit útok na Donbasu dalšími jednotkami. Původně se zřejmě tato záloha připravovala na boj o Pokrovsk, který je dalším cílem ruské ofenzivy.

To, že nemají tabulkové stavy výzbroje, ukazuje, že ruský vojenskoprůmyslový komplex není schopen vyrobit dostatečný počet všech typů zbraní pro záložní jednotky.

Pomoc Ukrajině je pomalá a nedostatečná, padlo na summitu NATO. Chybějí kapacity

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám