Hlavní obsah

Vojáci z KLDR skutečně jsou v Rusku, poprvé přiznala Moskva

Ruský generálmajor Vladimir Popov jako vůbec první ruský představitel potvrdil přítomnost severokorejských vojáků na území Ruské federace. Podle Popova se teď řeší, jak je Moskva využije, v úvahu připadá například ochrana vojenských objektů nebo ochrana infrastruktury. Zapojení v konfliktu na Ukrajině nebo v obraně Kurské oblasti, jejíž část kontrolují Ukrajinci, prý není potřeba. Popov to řekl v rozhovoru pro Moskovskij Komsomolec (MK).

Severokorejci při fasování výbavy v RuskuVideo: Centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost

Článek

„(…) Severokorejské vojáky bychom mohli využít na Dálném východě, na Sibiři, na jihu země a odtamtud stáhnout naše (ruské) specialisty. Proč tuto pomoc odmítat, když máme nedostatek personálu,“ konstatoval poněkud pragmaticky Popov.

„Existuje spousta jednotek, kde můžeme využít vojenský personál z KLDR. Teď je vycvičíme a stanou se z nich národní jednotky. Budou mít ale dvojí podřízenost, budou spolupracovat jak se svým, tak i s naším velením. Dostanou řadu úkolů a budou je plnit,“ dodal dále ruský generálmajor, který poskytl rozhovor ruskému webu MK.

Na otázku, zda by se severokorejští „specialisté“ mohli objevit v ruské Kurské oblasti, v níž od začátku srpna probíhá ukrajinský vpád, odpověděl, že to teď není potřeba.

Severokorejští vojáci v Rusku? Akt zoufalství, hodnotí Britové

Evropa

„Domnívám se, že v tuto chvíli (jejich zapojení v Kurské oblasti) není nijak zvlášť potřeba. Kromě toho musíme odstranit jazykovou bariéru a upravit jejich chování v naší kultuře. Koneckonců, interakce s obyvatelstvem je velmi důležitá, což bude zpočátku obtížné,“ uvedl.

Podle Popova si Rusové se Severokorejci musí vypracovat jakousi minimální slovní zásobu z obou jazyků, aby se vojáci mohli společně dorozumívat. Hovoří i o vojensko-technickém jazyce, který je ještě náročnější než běžná slovíčka. „Kromě toho se nyní budou řešit otázky výcviku, bojové služby a zajištění bezpečnosti našeho státu,“ vysvětlil.

Budou moci do boje, jejich zkušenost pomůže KLDR

Popov nicméně připustil, že po dokončení výcviku by se někteří severokorejští vojáci mohli účastnit bojových operací.

„Připouštím, že po výcviku se někteří dobrovolní (severokorejští) vojáci mohou zúčastnit skutečných bojových operací, protože pro Severní Koreu je to jedinečná bojová zkušenost,“ sdělil v rozhovoru.

Severokorejští vojáci fasují ruskou výstroj, uvedli Ukrajinci a zveřejnili video

Válka na Ukrajině

Výcvik podle něho potrvá šest měsíců až jeden rok. „Vojáci musí pracovat, žít v našich podmínkách, přizpůsobit se klimatu. A pak se uvidí,“ vyjmenoval podmínky, kterými si Severokorejci musí projít, než je Rusko nasadí do boje.

O tom, že Severokorejci již „pravděpodobně“ jsou na ruském území, informovali dříve představitelé Jižní Koreje. Hovořil o nich i šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov, který uvedl, že KLDR do Ruska přesune 11 tisíc vojáků. Jiná média hovořila až o 12 tisících.

Ukrajinské Centrum pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost dokonce v pátek zveřejnilo záběry, které mají ukazovat vojáky KLDR, jak na ruském Dálném východě na vojenském cvičišti fasují výzbroj.

Redaktor MK se Popova zeptal, zda je zmíněných 12 tisíc vojáků hodně. „Moc ne. Ve skutečnosti je to dobrá samostatná brigáda s vlastním logistickým personálem, výzbrojí, stravováním a organizací běžného života,“ odpověděl ruský generálmajor, kterého MK označil i za vojenského experta. „Ale pro udržení našich hranic je to dobrá a velmi moderní pomoc,“ dodal.

Zoufalé Rusko

Britský premiér Kei Starmer uvedl, že pokud vojáci KLDR skutečně jsou v Rusku, tak se nejedná o nic jiného než o akt zoufalství.

„Rusko je v obtížné situaci. Mají velké množství obětí a také na ně doléhá dopad (nedostatku) vlastních zdrojů. Pokud je pravda, že jsou severokorejští vojáci v Rusku, pak mi to připadá spíše jako akt zoufalství než cokoli jiného,“ prohlásil v sobotu Starmer.

KOMENTÁŘ: Severokorejská karta – Alex Švamberk

Komentáře

Výběr článků

Načítám