Hlavní obsah

Rusové obsadili Prohres, stačily jim na to dva dny

Ukrajinci ztratili obec Prohres v Doněcké oblasti, uvedl ukrajinský kanál Deep State. Rusové se tak přiblížili na dvacet kilometrů k Pokrovsku, který je zřejmě dalším cílem jejich ofenzívy od Avdijivky. Ruské ministerstvo obrany také informovalo, že při sobotním útoku raketami Iskander M se mu podařilo zničit dvě ukrajinské vojenské kolony. Tuto zprávu není jak potvrdit.

Video: Ruské ministerstvo obrany

Článek

„Za poslední dva dny se nepříteli podařilo rychle zvrátit vývoj bitvy o Prohres. Boje ve směru na Prohres začaly ještě v posledních dubnových dnech a poslední tři měsíce se dařilo úspěšně odrážet útoky nepřítele, i když opakovaně docházelo ke ztrátám pozic,“ uvedl podle Ukrajinské pravdy kanál Deep State, který je napojen na ukrajinské vedení.

Celý perimetr Prohresu chránila pěší brigáda, které se ho nedařilo udržet. „Když nepřítel zahájil 19. července mohutné útoky, byla vesnice už opuštěná. Rychle přišla pomoc od jiné brigády, už mechanizované, která zaujala pozice na západní ulici. Její síly musely odejít 20. července kvůli nedostatečnému počtu pěchoty. Nyní je již mimo vesnici,“ popsal vývoj situace Deep State.

Uvedl, že důsledky jsou velmi vážné: „To donutilo druhou brigádu u železnice se rozvinout na křídle. Hrozí jí obklíčení.“

Pokud budou postupovat ruské síly na sever od Prohresu a spojí se se silami útočícími na jih od Lozuvatského, skončí ukrajinské jednotky v kotli. „Chybí rozkaz o narovnání linie,“ upozornil Deep State. Eufemismus o narovnání linie znamená ustoupit z výběžku, stáhnout se na západ a zkrátit tak frontu.

„Další postup nepřítele má dva cíle najednou. První je přiblížit se nebo odříznout trasu Pokrovsk-Kosťantynivka (severně od Prohresu). Druhým je postup po náspu, po kterém vede železnice, do Novohrodivky,“ upozornil Deep State.

Obsazení Kosťantynivky, na kterou Rusové útočí od Bachmutu, by navíc odřízlo Toreck, který také čelí útokům, a ve výsledku by otevřelo i cestu na Slovjansk a Kramatorsk, což jsou poslední dvě velká města v Doněcké oblasti, která Ukrajinci ovládají.

Ruský útok na vojenské vlaky

Ukrajinci podle ruského ministerstva obrany navíc utrpěli ztráty při útocích balistickými raketami Iskander-M v Doněcké oblasti. Údajně se jim podařilo zlikvidovat 240 vojáků a 60 kusů techniky.

„Posádky operačně-taktických raketových komplexů Iskander M provedly hromadný raketový útok na dva vojenské vlakové transporty (s dvaceti plošinovými vozy) s personálem a vojenským vybavením jednotek ukrajinské 41. mechanizované brigády u Barvinkového v Doněcké lidové republice. Při úderech bylo zničeno do 240 vojáků ukrajinské armády a 60 kusů bojové techniky,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany podle TASSu.

Zveřejnilo i záběr na útok, zřejmě z dronu. Je vidět výbuch, jemuž ale neodpovídají zveřejněné následky. Rusové ovšem uvádějí, že raket vypálili více, jejich počet však neupřesnili.

V sobotu byla nejméně třemi raketami ostřelována železnice v okolí Izjumu, u něhož leží Barvinkove. Tím prochází i trať ze střední Ukrajiny do Slovjansku a Kramatorsku. Nachází se ale v Charkovské oblasti.

Podle ruského ministerstva bylo zničeno 14 amerických obrněných vozidel MaxxPro, 10 kanadských obrněných vozidel Senator, sedm obrněných transportérů, dvě průzkumná vozidla, pět obrněných vyprošťovacích vozidel a přes dvacet nákladních automobilů.

Ruská střela zabila třináctiletého tanečníka

Válka na Ukrajině

Rusové potvrdili ukrajinský útok na letiště v Rostovské oblasti. Zasažen byl sklad paliva

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám