Hlavní obsah

Rusové našli severokorejské vojáky, kteří utekli z nového praporu

Rusové našli a zadrželi 18 severokorejských vojáků, kteří se pokusili dezertovat z praporu, jejž v rámci ruských ozbrojených sil tvoří právě Severokorejci. Zadržení mohou být nasazeni do útočných operací proti ukrajinským silám, píše list Ukrajinska pravda s odvoláním na zdroje v tajných službách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zhruba 40 Severokorejců podstupovalo výcvik s 50 ruskými vojáky v lese v Kurské oblasti. Vojáci z KLDR učili ruské kolegy používat balony pro vojenské účely a Rusové je cvičili v moderním pěchotním boji s využitím zkušeností z války na Ukrajině, píše Ukrajinska pravda.

Podle zpravodajské služby byli severokorejští vojáci po absolvování výcvikového kurzu ponecháni několik dní v lese bez jídla a bez instrukcí pro další záměry. Někteří Severokorejci se proto 14. října rozhodli opustit své pozice bez povolení, aby našli ruského velitele.

Severokorejští vojáci v Rusku? Akt zoufalství, hodnotí Britové

Evropa

O dva dny později, 16. října, byli nalezeni a zadrženi Rusy v Komarickém okrese v Brjanské oblasti. Vzdálenost od místa, odkud vyšli, byla asi 60 kilometrů. Zdroj deníku z ukrajinské tajné služby uvedl, že všechny severokorejské vojáky přesunuli do Lgovského okresu v Kurské oblasti a měli by být zapojeni do útočných operací.

Ukrajinská tajná služba v pátek uvedla, že na východě Ruska se v současné chvíli cvičí asi 11 tisíc severokorejských pěšáků. Od 1. listopadu by měli být připraveni a účastnit se bojových akcí, prohlásil šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov. Generální tajemník NATO Mark Rutte nicméně uvedl, že Aliance nemůže přítomnost severokorejských vojáků na Ukrajině potvrdit.

V Rusku už cvičí 11 tisíc pěšáků z KLDR. Připraveni budou v listopadu, varuje ukrajinská rozvědka

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám