Hlavní obsah

Rusové na Ukrajině opět použili termobarické bomby, nejsilnější hned po jaderných

Rusko shodilo na budovu ve Vovčansku termobarickou bombu řady ODAB. Vzhledem k síle výbuchu se spekuluje, že to mohla být vůbec nejsilnější nejaderná bomba, devítitunová ODAB-9000, mohla to však být i slabší ODAB-1500, kterou Rusové používají od loňska.

Foto: defense.ua

Exploze bomby ve Vočansku

Článek

Extrémně silný výbuch vedl ke spekulacím, že šlo od ODAB-9000, jiné hypotézy hovoří o klasické bombě FAB-5000, jenomže ta není vybavena naváděním pro přesný zásah. Nejtěžší běžně využívanou ruskou bombou ve válce je FAB-3000, kterou se podařilo upravit na naváděnou klouzavou. Ruští vojenští blogeři uvádějí, že šlo o ODAB-1500. Hypotézy zveřejnily weby - ukrajinský Defense Express a ruský TopWar.

Sdělení ruských blogerů působí nejpravděpodobněji, exploze ODAB-1500 shozené na řídicí středisko dronů ve L´vove v Chersonské oblasti působí velmi podobně co do síly exploze, jejich následků a vzhledu dýmu.

Ruské ministerstvo obrany také v září zveřejnilo záběry ze shození termobarické bomby ODAB-1500 na budovu u Kupjnasku, kde mělo být zabito 40 ukrajinských vojáků. Záběry zveřejnil server OneIndia.

Použití běžně využívané munice je pravděpodobnější než nějaké výjimečné. Jednaapůltunové bomby může nosit většina ruských frontových bombardérů, jako je Su-34, nebo stíhacích bombardérů řady Su-27, Su-30 a Su- 35, objevily se záběry ODAB-1500 pod starším Su-24. To ale u devítitunové bomby neplatí. I když by ji stroje unesly, musely by být vybaveny závěsníkem vhodným pro tak těžký náklad.

Ukrajinský Vuhledar padl

Válka na Ukrajině

Termobarické pumy ODAB jsou účinnější než klasické stejně hmotné tříštivotrhavé KAB/FAB-1500. ODAB-1500 zasáhne plochu 500 metrů čtverečních. Využívá efektu, že hořlavý aerosol má mnohem větší energii než klasická trhavina.

Asi deset metrů před dopadem se hořlavý aerosol rozptýlí a pak exploduje s větší silou. Exploze vytvoří ohnivou stěnu a tlak 120 atmosfér. V místě výbuchu je naopak podtlak, neboť je spotřebován kyslík. Vzhledem k účinku se používají především k ničení živé síly nepřítele nebo pro ničení budov.

Rusko však také zařadilo do výzbroje vylepšené ODAB-500/P. Ta používá jinou hořlavinu, uvedl ruský server Topwar. Běžně používaný velmi výbušný a jedovatý etylenoxid, který se používá i jako pesticid, nahradil lehký uhlovodík piperylen (penta-1,3-dien) s pěti atomy uhlíku. Bomba ODAB-500 ho nese 2012 litrů o hmotnosti 145 kg. ODAB-1500 ho nese 805 kg. Zasáhne kruh o poloměru 45 metrů a zabíjí jistě v okruhu o průměru 250 metrů.

Rusové zavraždili nebo znásilnili stovky zajatých ukrajinských vojáků i civilistů

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám