Hlavní obsah

Rusové jižně od Pokrovsku postoupili

Ruské jednotky opět mírně postoupily na západě Doněcké oblasti. Geolokované záběry potvrzují jejich přítomnost v několika ulicích ve městě Selydove. Potvrzují také, že se bývalému prvnímu sboru Doněcké lidové republiky (nyní 51. vševojsková armáda RF) povedlo obsadit Izmailivku jihovýchodně od Selydového, uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Vojáci sboru doněcké lidové armády míjejí opuštěný tank (ilustrační foto z roku 2022)

Článek

Další záběry také ukazují ruský postup na severovýchodním okraji Novoselydivky (západně od Izmailivky) a v polích severozápadně of Curkyne mezi Izmailivkou a Novoselydivkou.

Ruské zdroje už oznámily, že ruské jednotky pronikly do severní části Selydove a dosáhly okraje Vyšněve západně od Selydového a získaly území v Hirnyku jihovýchodně od Selydového.

Institut pro studium války upozorňuje, že Ukrajincům nezbude než se ze Selydového a jeho okolí stáhnout, aby neskončili v obklíčení. Ukrajinci se v Selydovém opevnili a dlouho zdržovali ruský postup na město zahájený v srpnu.

Rusy zdržuje zajištění levého křídla

Selydove leží jižně od Pokrovsku a na město se z něj zaútočit nedá. Rusové přesto museli vyčlenit značné síly k útokům na něj, protože by z něj bylo ohroženo levé křídlo ruských jednotek postupujících k Pokrovsku. Ukrajinci tak zbrzdili samotný útok na Pokrovsk, protože podobnou taktiku uplatnili i u jiných přístupů k Pokrovsku.

Rusové vyvinuli velké úsilí pro dobytí Pokrovsku, protože by šlo o velký úspěch. Na jihu Doněcké oblasti by se dostali k její západní hranici a současně ohrozili zásobování sousední Záporožské oblasti. Navíc je tam funkční závod na výrobu koksu potřebného pro hutnictví.

Selydove se pokoušejí získat jednotky ruské 2. vševojskové armády a 90. tankové divize. Podle ukrajinského vojenského analytika Kosťantyna Mašovce jde o zálohy původně připravené pro útok přímo na Pokrovsk.

Stejný názor uvádí i ruský vojenský blogger Filolog v zasadě, který v kanále na Telegramu upozorňuje, že postup na Pokrovsk uvázl. Snaha zajistit levé křídlo útoku na Pokrovsk podle něj vedla k rozdrobení síly a zdrojů do širší oblasti, jejímž výsledkem byly velké ztráty pěších jednotek. Ukrajinci tak získali čas Pokrovsk lépe opevnit. Zmiňuje, že podobná taktika byla uplatněna se stejnými dopady i u Novohrodivky.

Boje probíhají i u Kurachového, který se Rusové pokoušejí získat, aby vymazali loňský ukrajinský postup podél řeky Mokri Jaly na jih.

Ústupem se válka vyhrát nedá, řekl analytik

Zbytečná válka

Rusové při postupu přes Avdijivku na Pokrovsk ztratili přes 1600 obrněnců

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám