Hlavní obsah

Rusové během 24 hodin zaútočili na energetickou infrastrukturu osmi ukrajinských oblastí

Rusko v pondělí a úterý během 24 hodin zaútočilo na civilní energetickou infrastrukturu v Dněpropetrovské, Doněcké, Mykolajivské, Poltavské, Sumské, Charkovské, Chersonské a Černihivské oblasti. Oznámilo to ukrajinské ministerstvo energetiky. Napříč oblastmi došlo k několika výpadkům elektřiny.

Foto: Reuters

Oprava ukrajinské energetické infrastruktury (ilustrační foto)

Článek

Útoky na jednu z rozvoden v Dněpropetrovské oblasti vedly rovnou ke dvěma výpadkům elektřiny pro tamní domácnosti a vodní zařízení. V téže oblasti byla z provozu vyřazena také rozvodna, která zásobuje železnici. Provoz vlaků to však nijak nenarušilo, protože železnice přešla na náhradní zdroj, informuje Ukrajinska pravda.

V Sumské oblasti Rusové zaútočili na nadzemní vedení, což způsobilo výpadek rozvodny v sousední Charkovské oblasti. Ruskému náletu v Poltavské oblasti se pak podařilo nadzemní vedení zcela přerušit. Dodávky elektřiny se tam ovšem již podařilo obnovit. Podobné přerušení vedení v Černihivské oblasti připravilo napříč patnácti obcemi o elektřinu asi 947 domácností.

V Doněcké oblasti byl cílem ruského útoku jeden z místních dolů. Uvnitř něj se v době útoku nenacházeli žádní lidé a ten tak prakticky pouze poškodil důlní vybavení. Ukrajinska pravda ovšem uvádí, že i tak museli místní zdravotníci po útoku na důl jednu osobu ošetřit.

Na Rusko mířilo přes 140 dronů. Moskva uzavřela tři letiště

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám