Hlavní obsah

Ruský vědec pracující na hypersonických střelách si odsedí 15 let za vlastizradu

Ruského fyzika Alexandra Šipljuka v úterý poslal soud na 15 let do vězení za vlastizradu. Sedmapadesátiletý Šipljuk je tak posledním z řady vědců, již se podíleli na sestavování hypersonických střel a kteří byli v poslední době posláni za mříže. Zatčen byl v srpnu 2022 spolu s kolegy Anatolijem Maslovem a Valerijem Zvegincevem. Osmasedmdesátiletý Maslov dostal již v květnu trest odnětí svobody na 14 let.

Foto: Profimedia.cz

Alexander Šipljuk

Článek

Soudní proces proběhl za zavřenými dveřmi, jak je tomu v případě obvinění z vlastizrady v Rusku zvykem. Podle ruských zpravodajských agentur se odsouzený Šipljuk hodlá proti rozsudku odvolat, ale jeho advokát to zatím podle agentury Reuters nepotvrdil.

Rusko se staví do role předního světového výrobce hypersonických střel, jež dokážou dosáhnout desetinásobku rychlosti zvuku, a tak překonat systémy protivzdušné obrany. V posledních letech však z vlastizrady obvinilo přibližně desítku vědců, již na této technologii pracují, včetně zmiňované trojice z Christijanovičova Institutu teoretické a aplikované mechaniky v Novosibirsku.

Podle dvou zdrojů obeznámených s případem se měl Šipljuk konkrétně dopustit vlastizrady tak, že v roce 2017 na vědecké konferenci v Číně předal Pekingu utajované materiály. Obviněný se hájil, že šlo o informace volně dostupné na internetu a nic utajovaného. Podobnému obvinění čelí i několik dalších ruských vědců.

Dvacet let po beslanském masakru žádají matky od Putina pravdu

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám