Hlavní obsah

Ruský student vyhozený z prestižní školy byl znovu přijat – díky otci ve válce

Syn účastníka ruské války proti Ukrajině, který byl na základě této skutečnosti loni přijat na prestižní technickou univerzitu v ruské metropoli navzdory historicky nejslabšímu bodovému hodnocení u přijímaček, byl hned po prvním semestru kvůli slabému prospěchu ze školy vyloučen. Ale studentem Moskevského fyzikálně-technického institutu (MFTI) se díky otci stal znovu.

Foto: Profimedia.cz

Výuka na Moskevském fyzikálně-technickém institutu. Ilustrační foto

Článek

Mladíka totiž opět přijali ke studiu v rámci kvóty pro děti účastníků války, informují ruské servery Mediazona a Važnyje istorii s odvoláním na příspěvky dotyčného studenta na sociální síti.

„Z objektivních důvodů si vůbec nejsem jistý, že to zvládnu. Ale pokusím se,“ napsal Dmitrij Ž. na svém blogu nazvaném DimaŠina versus fyztech.

Poprvé byl Dima, jak zní zdrobnělina jména Dmitrij, přijat na školu loni v červenci. Ruská média tehdy šokoval svým přiznáním na platformě YouTube, že k přijetí na univerzitu mu stačilo pouhých 127 bodů (57 z ruštiny a 70 z matematiky), přestože od jiných zájemců se loni vyžadovalo nejméně 291 bodů.

Děti padlých Rusů mohou na VŠ bez přijímaček

Zahraniční

V lednu ale ohlásil, že jej vyloučili. Tvrdil, že nestíhal učivo, protože onemocněl, a vynechal tak hodně přednášek.

Tisková služba univerzity nicméně vysvětlila, že student může být znovu ke studiu přijat, neboť zákon, zakotvující výhody pro účastníky války proti Ukrajině a jejich děti při přijímání na vysoké školy, není časově omezen.

V letošním roce bylo v rámci kvót pro účastníky války a jejich děti přijato na 18 nejlepších ruských univerzit více než 2000 lidí, což je o 75 procent více než v loňském roce. Část z nich byla přijata bez zkoušek. Z těch, co byli přijati s bodovým ohodnocením, by 70 procent na základě svého výkonu neprošlo, tvrdí Važnyje istorii. Spolu s Dmitrijem se na MFTI dostaly další dvě desítky lidí z kvóty pro účastníky války a jejich děti, dodal server.

Ruští školáci si v kvízu upevňují znalosti z rozhovoru Putina s Carlsonem

Evropa

Výběr článků

Načítám