Hlavní obsah

Rusko zaostává v dronech, vojáci to pociťují

Ukrajina má na frontě stále převahu ve využitích rychlých FPV dronů, kdy na každý obrněnec připadá až deset dronů. Navíc dokáží informace získané drony lépe a koordinovaněji využívat. Podle ruských vojenských blogerů je to jedna z hlavních příčin, proč se Ukrajincům daří odrážet ruské útoky a úspěšně brzdit ruskou ofenzivu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

FPV dron ukrajinských vojáků během zkušebního letu na cvičišti v Doněcké oblasti, 3. května 2024

Článek

Problémy Rusů s ukrajinskými drony shrnul ruský telegramový kanál Vault8: „Od října do dnešního dne ukrajinské ozbrojené síly zpomalují a zastavují naše útoky v té nebo oné oblasti pomocí speciálních oddílů bezpilotních prostředků, představitelů nového druhu vojsk. U Avdijivky operovalo deset takových oddílů. Kromě toho, že ukrajinské velení manévruje s rezervami, tak také manévruje s těmito oddíly.“

Jejich koncentrace představuje pro Rusy problém. „Nejednou se psalo, že na jednoho (!) našeho vojáka v útočné skupině připadají při odrážení útoků 3 až 4 FPV drony a na tank nebo bojové vozidlo pěchoty šest až deset. Důsledek – desítky zničených nebo z boje vyřazených tanků a (obrněných vozidel) BTR / a MTLB u Avdijivky, selhání původního plánu prorazit frontu a vytvořit velký kotel. Muselo se prokousávat se městem,“ upozornil.

Nejde však jen o známou situaci u Avdijiviky, kde Vault8 jen ukázal, jakou roli hrály při zpomalení ruského útoku FPV drony. „Dojmy raněných pěšáků ze Záporožské oblasti, od Avdijivky a Časiv Jaru jsou stejné – pěchotě chybí bezpilotní drony a obsazuje území, až když protivníkovi docházejí drony a my ještě máme ve svých řadách lidi.“ Situaci označil za „podělanou“.

Chybí vlastní drony i obrana proti nim

Vault8 navrhl i potřebná opatření, kdy by se měl před útokem provést elektronický průzkum, odhalit frekvence používané k ovládání dronů a rušit je: „To se ale nedělá, protože detektory dronů dodávají dobrovolníci, protože jsou drahé.“ Proto na frontě nejsou v dostatečném počtu. Znalost i ovládání rušiček je nedostatečná, vojáci si musejí sami nastudovat ovládaní.

„Chybí dostatečné zásobování, ať už centrální, nebo decentralizované a do přípravy ofenzivy se nezahrnuje radioelektronický boj. Nedostává se ani brokovnic pro sestřelování dronů a munice do nich ani výcviku v jejich používání.“

Vault8 také reagoval na stížnosti v ukrajinských médiích, že se kvůli ruské ofenzivě musel zkrátit ukrajinský výcvik na půldruhého měsíce: „K takovým číslům jsme se my ještě nedostali, protože v průměru jsou to dva týdny, v lepším případě čtyři, ale nikdy šest až osm. Bylo by dobré si trochu zastřílet a pak použít brokovnici alespoň na (cvičné) balonky.“

Vault8 působil dříve jako instruktor pro jednotky trestných praporů.

Institut pro studium války upozornil, že v Rusku zaznívají často hlasy, aby se centralizovaly vývoj, výroba a distribuce dronů. Chtěl by to i bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Protože se ukrajinské síly adaptovaly a daří se jim lépe integrovat nové technologie, ruské jsou pod tlakem, aby to udělaly také.

Dvě třetiny ruských obrněnců ničí drony. Dělostřelectvo ale nenahradí, přiznává Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Na Ukrajině cvičí stovky pilotů závodních dronů

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám