Hlavní obsah

Rusko vyvíjí v Číně drony, potvrzují dokumenty

Rusko v Číně vyvíjí útočné drony s dlouhým doletem, které by mohlo nasadit ve válce s Ukrajinou, uvedla agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje z evropských tajných služeb. Agentura viděla pět dokumentů včetně faktur, které to potvrzují. Vývoj provádí v Číně iževský elektromechanický závod Kupol, patřící pod státní zbrojovku Almaz-Antej.

Foto: Profimedia.cz

Drony Garpija jsou zřejmě odvozeny od Šáhidů 136 (na obrázku)

Článek

Kupol vyvinul a otestoval v Číně nový dron Garpija 3 za pomoci místních specialistů, plyne z dokumentů, do nichž mohla nahlédnout agentura Reuters. Zmiňuje se to ve zprávě, kterou Kupol zaslal ruskému ministerstvu obrany.

Kupol sdělil v další zprávě, že je schopen vyrábět drony včetně Garpije 3 v továrně v Číně, takže bude možné tyto drony nasadit ve speciální vojenské operaci, jak Moskva označuje agresivní válku proti Ukrajině.

Dva kusy Garpijí 3 a pět dalších jiných dronů vyrobených v Číně bylo už dodáno do továrny Kupolu v Iževsku (leží asi 1000 km východně od Moskvy) k dalšímu testování, na němž se také podíleli čínští experti. Dodávku potvrzují faktury, ve kterých však nejsou specifikována data dodání a čínské podniky zaangažované do výroby a vývoje. Není jasné, zda Kupol dostal souhlas ruských úřadů zahájit výrobu dronů v Číně.

Kupol, Almaz Antej ani ruské ministerstvo obrany na dotaz agentury Reuters ohledně Garpije 3 neodpovědělo. Čínské ministerstvo zahraničí sdělilo, že o takovém projektu neví, a dodalo, že Peking zavedl přísná kontrolní opatření na vývoz dronů.

Přelomová informace o velikosti čínské podpory Rusku

„Pokud by se na bojiště dostávaly drony vyráběné firmou Kupol v Číně, bylo by to významný posun,“ sdělil Fabian Hinz z londýnského Mezinárodního institutu pro strategická studia: „Když se podíváte na to, co Čína dosud dodala, bylo to většinou zboží dvojího užití - součástky a dílčí komponenty, které bylo možné využít i ve zbraňových systémech. To se už uvádělo. Ale co jsme skutečně neviděli, rozhodně ne v otevřených zdrojích, byly zdokumentované přesuny celých zbraňových systémů.“

Mluvčí NATO Farah Dakhlallah k tématu pro Reuters uvedl: „Tyto zprávy jsou hluboce znepokojující a spojenci záležitost konzultují.“ Odpovědností čínské vlády je zajistit, že její firmy nebudou poskytovat pomoc Rusku v podobě zbraní, které zabíjejí. Čína nemůže dál pokračovat v rozdmýchávání největšího konfliktu v Evropě od druhé světové války, aniž by to mělo dopad na její zájmy a reputaci.

Naopak Bílý dům sdělil, že nezaznamenal nic, co by naznačovalo, že by čínská vláda o těchto transakcích něco věděla. I on ale uvedl, že Čína má zajistit, aby se nic takového nedělo.

Tajemná Garpija

Dron Garpija 3 má dolet asi 2000 km s nákladem 50 kg, plyne ze zprávy ruskému ministerstvu obrany od výrobce. Má se jednat o upravený dron Garpija A1, jehož výkresy dostali čínští experti, kteří pak konstrukci vylepšili.

Garpija A1 využívá v Číně vyráběný motor Limbach L550E a další čínské součástky, uvedla agentura Reuters v půlce září. Almaz Antej jich od července 2023 do července 2024 dodal ruským ozbrojeným silám 2500 kusů. Garpija A1 má mít vzletovou hmotnost 300 kg a dolet 1500 km. Má jít o upravený íránský Šáhid 131/136, od kterého se vzhledově příliš neliší. Tři kooperující čínské firmy pro ně dodávají a kompletují motory Limabch L550E. Drony se pak montují v iževské továrně Kupolu. Bezpečnostní expert Samuel Bendett zveřejnil na svém twitterovém účtu záběry z továrny v Iževsku, kde se vyrábějí, označuje je však za drony Geran-2, což je ruské označení šáhidů, které využívají pro pohon jinou, nelicenční kopii motoru Limbach L550.

Rusko-čínská spolupráce při výrobě dronů

Agentura Bloomberg už dříve informovala, že nespecifikované ruské firmy spolupracují s čínskými na vývoji dronů, které odpovídají íránským dronům Šáhid 131/136, kdy se využívají čínské komponenty a přijímače ruského satelitního navigačního systému Glonass. Značení Garpija A1 by pak mohlo souviset s tím, že íránské šáhidy jsou derivátem izraelských dronů Harpy, takže A1 může být jen upravenou verzí šáhidu, ve kterém jsou použité dostupné čínské součástky.

Kupol taky oznámil, že by se v továrně v Číně mohl vyrábět v Číně navržený dron s nosností až 400 kg, který je podle evropských expertů podobný americkému MQ-9 Reaperu. Prostředníkem v tomto projektu má být další ruská zbrojařská firma TSK Vektor, která zprostředkovává i dodávky motorů pro Garpiji A1. Ruské společnosti spolupracují s čínskou firmou Redlepus TSAK Vector Industrial v Šen-čchenu. Další dokument pak uvádí, že TSK Vektor, Kupol a Readlepus založily společné rusko-čínské výzkumné středisko zaměřené na vývoj dronu s provincii Sin-ťiang. Výrobní základna na ploše 80 ha má být schopna vyrábět až 800 velkých dronů ročně.

Foto: Ukrajinská policie

Ukrajinští policisté u drony z rodiny Šáhid 136 / Geran-2 / Garpija A1

Minulý týdne ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že v roce 2023  ruské ozbrojené síly dostaly 140 000 dronů a letos by měl být jejich počet desetinásobný: „Kdo reaguje rychleji na požadavky bojiště, ten vyhrává,“ děl ruský prezident.

Rusko nasadilo na Ukrajině vlastní drony Italmas, jsou mnohem méně výkonné než íránské

Evropa

Čína vojensky pomáhá Rusku stále víc, vyvíjí s ním útočný dron a sdílí satelitní snímky

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám