Hlavní obsah

Rusko „vylepšuje“ útočící jednotky o výsadkáře. Ničí si elitu

Ruské velení opět posiluje jednotky na frontě malými oddíly výsadkářů, aby zvedlo morálku jednotek a zvýšilo jejich schopnosti při útocích. Výsadkáři z jednotlivých divizí posilují různé jednotky v různých částech fronty, což ale oslabuje samotné výsadkové jednotky a nevede k takovému úspěchu, jako když se nasadí celé výsadkové divize, upozornil Institut pro studium války.

Foto: Profimedia.cz

Velitel ruských výsadkářů Michail Těplinskij

Článek

Ruské ministerstvo obrany 30. června potvrdilo, že jednotky 137. výsadkářského pluku, jež patří do 106. výsadkové divize, působí v oblasti u Chersonu na jihu Ukrajiny. Už o den dříve se však objevily potvrzené zprávy, že výsadkáři ze stejného pluku podporují jednotky útočící v Siversku na východní Ukrajině. Potvrzuje to, že Rusko opět používá výsadkáře pro vyztužení částí fronty zejména v místech, kde se právě snaží útočit.

137. pluk není jediný, který byl takto rozdělen, aby podporoval jednotky v různých oblastech fronty. Už koncem května jednotky 217. pluku z 98. vzdušné výsadkové divize operovaly v ruské Kurské oblasti, jež se nachází u hranic s Ukrajinou. Ve stejné době ale působili jiní výsadkáři ze stejné jednotky u Časiv Jaru v Doněcké oblasti, kde operovali ještě 28. června. U Časiv Jaru také působí od začátku června odřad z 83. výsadkové brigády, jejíž jednotky na začátku června bojovaly u Vovčansku nedaleko Charkova.

„Takovéto rozmisťování omezených jednotek ze stejných výsadkových divizí a dalších jednotek v různých směrech daleko od sebe je v rozporu se standardní vojenskou praktikou. Jednotlivé jednotky a odřady ruských výsadkových brigád dokonce působí u různých skupin sil pod různými veliteli. Takováto rozhodnutí ale mohl udělat jen náčelník ruského štábu Valerij Gerasimov nebo vrchní velitel výsadkářů Michail Těplinskij,“ uvedl Institut pro studium války.

Institut pro studium války už dříve upozorňoval, že Rusko takto oslabuje své výsadkové jednotky, když je nasazuje do opotřebovávacích pozemních bojů bez ohledu na jejich schopnosti a na to, k čemu byly určené. Vlastně je mění v motostřelecké jednotky. Možný účel tohoto jednání není schopen ISW vysvětlit. Ruské velení možná doufá, že přítomnost přece jen elitnějších výsadkářů v různých sektorech fronty může nepatrně zvýšit bojovou efektivitu méně kvalitních jednotek a zlepšit tak jejich efektivitu. Obětuje na to ale vycvičené vojáky určené k jiným, náročnějším operacím.

Rusové se bojí ukrajinského průlomu na jihu. Přesouvají tam to nejlepší, co mají

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám