Hlavní obsah

Rusko vyhlásilo výjimečný stav ve Voroněžské oblasti

Aktualizováno

Ruské úřady v neděli vyhlásily výjimečný stav v části Voroněžské oblasti, kde před tím podle nich trosky sestřelených ukrajinských dronů spadly na sklad, jenž začal hořet a začaly v něm explodovat výbušniny. Informovala o tom ruská agentura TASS. Gubernátor oblasti Alexandr Gusev na platformě Telegram sdělil, že úřady evakuují některé obyvatele v Podgorenském okrese a že nikdo nebyl zraněn. List Ukrajinska pravda s odvoláním na své zdroje později uvedl, že se jednalo o muniční sklad, na který drony zaútočila ukrajinská armáda.

Výbuch ve Voroněžské oblastiVideo: Reuters

Článek

„Protivzdušná obrana zničila několik bezpilotních letounů nad územím Voroněžské oblasti. Po pádu jejich trosek vypukl v jednom ze skladů požár a způsobil detonaci výbušných zařízení v Podgorenském okrese,“ uvedl na Telegramu Gusev, aniž by specifikoval, co přesně se ve skladě nacházelo.

V dalším příspěvku následně informoval o vyhlášení výjimečného stavu v části postiženého okresu a evakuaci místních obyvatel do bezpečí. „Detonace výbušných předmětů pokračuje,“ napsal. Na místě podle něj pracují operační složky i armáda.

List Ukrajinska pravda později uvedl, že drony ukrajinské armády zaútočily na muniční sklad, který měl rozlohu devět tisíc metrů. Rusové v něm měli před útokem skladovat střely typu země-země, země-vzduch, munice do tanků, dělostřelectva a ručních zbraní, které okupanti následně převážejí na frontu.

Server Meduza v souvislosti s děním ve Voroněžské oblasti poznamenal, že ruské ministerstvo obrany útok bezpilotních letounů v tomto regionu v noci na neděli nehlásilo. Podle resortu ruská protivzdušná obrana zničila jeden dron nad územím Bělgorodské oblasti.

Voroněžská oblast se nachází v jejím sousedství, sousedí také s východoukrajinskou Luhanskou oblastí, kterou nyní okupují ruské invazní síly. Ukrajina, která se už třetím rokem brání rozsáhlé ruské vojenské agresi, podle agentury Reuters uvádí, že útočí na ruskou vojenskou, dopravní a energetickou infrastrukturu s cílem podkopat ruské válečné úsilí a také jako reakci na nekončící ruské vzdušné útoky na ukrajinskou infrastrukturu.

Rusové tvrdí, že iskandery zničily dva ukrajinské patrioty. Byly to makety, zní z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám