Hlavní obsah

Rusko vrací těla zajatých Ukrajinců bez vnitřních orgánů, tvrdí manželka azovského bojovníka

Těla válečných zajatců se vrací na Ukrajinu bez vnitřních orgánů. Ty se v Rusku používají k transplantacím, tvrdí manželka jednoho z vojáků azovského pluku, kteří byli zajati v Mariupolu. Téma otevřela v Ankaře, kde jednali zástupci rodin válečných zajatců s poradcem tureckého prezidenta Yalçinem Topçuem a ombudsmanem Şerefem Malkoçem.

Foto: Reuters

Ukrajina a Rusko si vyměnily zajatce.

Článek

„K dnešnímu dni je již s jistotou známo, že ze zajetí dostáváme těla těch, kteří byli mučeni. Dostáváme nejen zmučená těla, ale i těla, která jsou bez orgánů. To znamená, že se potvrzuje skutečnost, že černý trh s transplantacemi orgánů v Ruské federaci funguje. A pracuje s našimi válečnými zajatci. Proto si myslím, že je nutné o tom říct celému světu, aby se tento zločin zastavil,“ řekla manželka jednoho z mariupolských zajatců. Žádný z důkazů, který by podpořil její tvrzení, ale nepředložila.

Zprávy o obchodu s orgány padlých vojáků nebo zajatců se pravidelně objevují v řadě válečných konfliktů. V rusko-ukrajinském konfliktu se tato informace objevila už v roce 2014 a ráda ji využívá ruská propaganda. Případy nebyly podloženy žádným důkazem, a pokud se nějaké objevily, byly posléze vyvráceny jako smyšlené.

Zelenskyj bude muset o územních ústupcích Rusku vyhlásit referendum, míní Kličko

Válka na Ukrajině

Ruská televize Rossija 24 tvrdila, že do obchodu s orgány bylo zapojeno i Německo. Důkazem měla být korespondence mezi ukrajinskou premiérkou Tymošenkovou a německou lékařkou Olhou Viberovou. Později se zjistilo, že nic z toho není pravda a Viberová ani není lékařka. O dva roky později tuto již vyvrácenou informaci znovu odvysílala ruská armádní televize Zvezda.

Informace o ilegálním obchodu s orgány se opět objevily v únoru 2022. Ruský Pátý kanál uvedl, že podle Organizace pro spolupráci a bezpečnost v Evropě (OBSE) na Donbase dochází k nelegálnímu odebírání orgánů. OBSE prý také odhalila mobilní krematoria používaná k likvidaci těl. OBSE všechny tyto informace odmítla.

Ruské drony místo Ukrajiny zabloudily nad Bělorusko

Evropa

Žena se možná snaží vyvinout tlak na to, aby se zajatci z azovského pluku zajatí v Mariupolu dostali na výměnné seznamy. Současně žádá tureckého prezidenta, aby se vytvořila smíšené lékařské komise, která bude sledovat zdravotní stav ukrajinských i ruských válečných zajatců.

„Jedním z hlavních požadavků je vytvořit mezinárodní lékařskou komisi, která by vyšetřovala stav našich válečných zajatců a pomáhala jim vypořádat se se zdravotními problémy,“ řekl pro agenturu Ukrinform Vasyl Bodnar, ukrajinský velvyslanec v Turecku. Domnívá se, že se Turecko bude aktivně podílet na pomoci rodinným příslušníkům válečných zajatců.

Ukrajinci výrazně poškodili poslední ruský železniční trajekt pro spojení s Krymem

Evropa

Výběr článků

Načítám