Hlavní obsah

Rusko stáhlo Medvědí brigádu z Burkiny Faso a posílá ji bránit Kurskou oblast

Ruská federace kvůli ukrajinskému vpádu do Kurské oblasti stáhla z Burkiny Faso Medvědí brigádu, polovojenskou jednotku, která v africké zemi asistovala vojenské juntě a poskytovala ochranu tamním klíčovým osobnostem, mezi něž pravděpodobně patřil i šéf junty Ibrahim Traoré. Informuje o tom francouzský list Le Monde.

Foto: Telegram Medvědí brigády

Bojovníci Medvědí brigády na ilustračním fotu

Článek

Polovojenská brigáda, která má zhruba sto žoldnéřů a je napojena na ruské ministerstvo obrany, dorazila do Burkiny Faso v květnu. Její mise ale neměla dlouhé trvání, protože se teď přesouvá do Ruska, aby bránila Kurskou oblast, uvedl Le Monde. V Kurské oblasti se od 6. srpna podařilo ukrajinské armádě zmocnit zhruba 1300 kilometrů čtverečných.

Informaci o stažení z Burkiny Faso francouzskému listu potvrdil na telegramu velitel brigády Viktor Jermolajev. „Když nepřítel dorazí na ruské území, všichni ruští vojáci zapomenou na vnitřní problémy a spojí se proti společnému nepříteli,“ sdělil 22. srpna Jermolajev.

O pět dní později podle Le Monde jeho jednotka na telegramu uvedla, že v „souvislosti s posledními událostmi se brigáda vrací na Krym“. Okupovaný ukrajinský poloostrov je základním táborem Medvědí brigády, ze kterého se posléze přesunou do Kurské oblasti.

Ukrajina přišla o první stíhačku F-16

Válka na Ukrajině

Nejmenovaný západní představitel nicméně uvedl, že stažení brigády může také souviset s nespokojeností kvůli problémům s platbami pro některé bojovníky. „To je naprostý nesmysl,“ ohradil se Jermolajev. „Odcházíme, protože nepřítel (ukrajinská armáda) vstoupil do Ruska. Do Afriky se vrátíme, jakmile dokončíme práci doma,“ uzavřel.

Muži z Medvědí brigády se v Burkině Faso podíleli na misích na ochranu VIP osob. Podle Jermolajeva šlo například o ruského velvyslance. Le Monde nicméně uvedl, že chránili také šéfa vojenské junty Traorého, protože se nejméně jeden bojovník s nášivkou Medvědí brigády objevil na videu z 25. července, na kterém byl Traoré poprvé ve funkci natočen.

Lukašenko: Bělorusko nikdy nepošle vojáky bojovat mimo své území

Evropa

Výběr článků

Načítám