Hlavní obsah

Rusko si zaslouží spravedlivou odpověď, vzkázal Zelenskyj. Moskva slibuje tvrdou reakci

Ruské útoky si zaslouží spravedlivou odpověď, řekl v neděli v narážce na průnik ukrajinských sil do ruské Kurské oblasti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Poznamenal, že z oblasti jen v létě mířilo téměř 2000 útoků na ukrajinskou Sumskou oblast. Rusko hrozí tvrdou odpovědí na ukrajinskou operaci.

Foto: ISW
Článek

„Dělostřelectvo, minomety, drony. Zaznamenáváme také raketové útoky; a každý takový úder si zaslouží spravedlivou odpověď,“ poznamenal ukrajinský prezident ve svém pravidelném večerním poselství.

Rusko na Ukrajině dál pokračuje v invazi – například při nočním útoku na Kyjev zahynul 35letý muž a jeho čtyřletý syn.

Ukrajinská operace v Kurské oblasti začala v úterý. Rusko v neděli přiznalo, že se ukrajinské jednotky dostaly i do částí Kurské oblasti, které jsou od společných hranic vzdáleny vzdušnou čarou na 30 kilometrů.

Operace v Kurské oblasti: Cíl je destabilizace Ruska, řekl ukrajinský činitel

Válka na Ukrajině

Moskva kvůli výpadu v pátek vyhlásila v Kurské oblasti nouzovou situaci federálního charakteru a uvedla, že tam přesouvá posily. Z regionu podle ní bylo evakuováno na 76 000 obyvatel.

Evakuace obyvatel v RuskuVideo: Reuters

Gubernátor ruské Kurské oblasti Alexej Smirnov v neděli uvedl, že o situaci v oblasti mluvil s náměstkem ministra obrany. „Nyní do našeho regionu přicházejí další síly a prostředky,“ sdělil.

Ujišťoval, že armáda dělá vše potřebné pro zajištění bezpečnosti civilistů, připustil ale, že „situace je i nadále obtížná“.

Smirnov také informoval o 13 zraněných ve městě Kursk. Zranit je měly trosky zničené rakety odpálené Ukrajinou.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová v neděli obvinila Ukrajince z teroristických aktivit, jejichž cílem je prý zastrašit Rusy, a obořila se i na podporovatele Ukrajiny, již jí pomáhají bránit se ruské invazi. „Tvrdá reakce ruských ozbrojených sil na sebe nenechá dlouho čekat,“ uvedla.

Rusko přiznalo postup ukrajinských jednotek hluboko do Kurské oblasti

Válka na Ukrajině

Zasažená budova v Kurské oblastiVideo: Reuters

Související témata:

Výběr článků

Načítám