Hlavní obsah

Rusko se pokouší v Kurské oblasti o protiútoky. Chybí mu ale vojáci a armáda se nepřetrhne

Ruské jednotky se pokoušejí zastavit a vytlačit ukrajinské síly, které pronikly do Kurské oblasti. Plyne to z vyjádření ruských vojenských blogerů, které cituje Institut pro studium války (ISW). V některých případech se zřejmě Rusům podařilo získat kontrolu nad vesnicemi, o které se bojovalo. Vzhledem k tomu, že vytlačením Ukrajinců z Kurské oblasti byla pověřena tajná služba FSB, armáda v atmosféře vzájemné rivality s pomocí zrovna nespěchá.

Foto: Ukraine's Air Force Commander My, Reuters

Ukrajinský útok na pozici ruské čety za použití americké bomby GBU-39

Článek

Telegramový kanál Rybar oznámil, že se Rusům v Korenovském okrese podařilo dobýt zpět Olgovku, o kterou bojovali už několik dní. Kanál Archangel specnaza oznámil, že pod kontrolou Rusů je Korenovo i Komarovka. Podle obou mají Rusové v ruskou i obec Malaja Lokňa u Sudži. Tam měli příslušníci 810. brigády námořní pěchoty prorazit zvenku obklíčení a dostat se k obklíčeným částem ruské 8. motostřelecké divize. Jiné zdroje ale uvádějí, že se v obci stále tvrdě bojuje.

Prezident Čečenské republiky Ramzan Kadyrov v neděli oznámil, že se jeho mužům z pluku Achmat podařilo evakuovat 51 vojáků základní služby od Ulanoku jihovýchodně od Sudži, kde se bojuje.

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že se podařilo odrazit ukrajinské útoky na Borki a Spalnoje.

Přesuny ruských sil, potřeba budou desetitisíce vojáků

Ruské velení současně pokračuje v přesunech svých jednotek do Kurské oblasti z méně exponovaných částí fronty. Velitelé 810. a 155. brigády námořní pěchoty, 11. vzdušné výsadkové brigády a 56. a 51. pluku vzdušných výsadkových sil informovali ruského prezidenta Vladimira Putina o bojových misích na území Ruska při hranicích s Ukrajinou (tedy v Kurské oblasti). 56. pluk výsadkářů doposud bojoval u Robotyne, které Ukrajinci osvobodili loni v létě. 11. výsadková divize působila u Bachmutu a Časiv Jaru, napsal Institut pro studium války.

List The Wall Street Journal uváděl už 17. srpna, že ruské velení přemístilo do oblasti 5000 vojáků z nespecifikovaných míst. Tvrdil, že Rusové by potřebovali nejméně 20 000 vojáků na znovudobytí obsazené části Kurské oblasti, citoval jej ISW.

Ani tento počet však nemusí být dostačující. Rusko zřejmě potřebuje 15 až 20 brigád, nejméně 50 000 vojáků, aby vytlačilo Ukrajince z Kurské oblasti, uvedl list The New York Times, který mluvil s bývalým velitelem amerických sil v Evropě generálem ve výslužbě Benem Hodgesem.

Zničme Británii, Západ si netroufne odpovědět, vyzývá ruský poslanec

Evropa

Hodges také uvedl, že kvůli rivalitě mezi armádou a tajnou službou FSB, která byla pověřena vytlačením Ukrajinců z Kurské oblasti, se armádní velení nepřetrhne, aby za ni tahalo horké kaštany z ohně: „Nedokážu si představit, že by generální štáb spěchal, aby odklonil své síly na pomoc vedení FSB.“

Komplikací je i logistika. Znamená to přesun vojáků směrem, na který se v posledních dvou letech neorientovala, někdy navíc bude potřeba přepravovat vojáky opačným směrem než dosud.

„Rusové jsou tím šokováni,“ uvedl minulý týden vysoký velitel sil NATO generál Christopher Cavoli na radě pro zahraniční vztahy k ukrajinskému vpádu. „To ale nebude trvat věčně. Soustředí se a adekvátně zareagují,“ dodal.

Boje v Kurské oblasti zuří dál, Ukrajinci postoupili u Sudži

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám